Pártokon felüli magyar államfőjelöltet szeretne az Erdélyi Magyar Néppárt

2019.08.28. 14:57

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői azt kezdeményezték egy szerdán Aradon tartott sajtótájékoztatón, hogy az erdélyi magyarság politikai szervezetei egy pártokon felüli, a nemzeti konszenzust megjelenítő magyar jelöltet állítsanak a novemberben tartandó romániai elnökválasztásra.

Amint Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke fogalmazott, hosszú ideig ilyen személyiség volt Tőkés László, de ilyen személyiség lehetne Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Böjte Csaba ferences szerzetes vagy akár Bölöni László egykori labdarúgó is.

"Félre kellene tenni a pártpolitikai különbözőséget, olyan jelölt kell, aki képes a nemzeti konszenzust felmutatni. Olyan személy legyen a jelölt, akire szívesen szavaz minden magyar. Így tudnánk megállítani azt a folyamatot, amely az EP-választásokon elindult, hogy a magyar szavazók román pártokra szavaznak - fogalmazott Toró T. Tibor. Az ügyvezető elnök szerint a novemberi államfőválasztáson az lenne a cél, hogy a magyar közösség jelöltje tematizálja a romániai közéletet, és felmutassa a közösség erejét. Hozzátette, hogy azért ez a cél, mert a magyar jelöltnek nincs esélye megnyerni az elnökválasztást, és az a veszély sem áll fenn, hogy a közösség elveszít valamilyen képviseletet. Megemlítette azt is, hogy öt évvel ezelőtt az EMNP azért indított Szilágyi Zsolt személyében önálló jelöltet, mert elégedetlen volt a korábbi elnökválasztások magyar jelöltjeinek tematizációs teljesítményével. Ezúttal azonban az egység és az erő felmutatásának szempontja lenne fontosabb. Toró szerint a közös jelöltállítás jól megalapozhatná azt az együttműködést is, amelyre a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokon lesz szükségük az erdélyi magyar pártoknak.

A szövetség sajtóosztályának illetékese szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a határidő pénteken a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése előtt jár le. A Maszol.ro portálnak múlt héten adott interjúban Kelemen Hunor azt közölte: vállalná a jelöltséget.