Dorian után újabb hurrikánra készül Puerto Rico és Miami

Hurrikán, trópusi vihar, Puerto Rico, Miami
Vágólapra másolva!
Puerto Rico és Miami újabb hurrikánra készül, miután a Dorian névre keresztelt vihar szerdán már a karibi Amerikai Virgin-szigeteknél forgott.
Vágólapra másolva!

Bár a hármas erősségű hurrikánná erősödő trópusi vihar az előrejelzések szerint várhatóan csak pénteken éri el Puerto Ricót és Miami déli vidékeit, mindkét területen már készülődnek rá. A meteorológusok szerint

áradások és földcsuszamlások várhatóak, éppen ott, ahol két évvel ezelőtt a négyes erősségű Maria hurrikán pusztított.

Wanda Vázquez Garced, Puerto Rico kormányzója már hétfő este rendkívüli állapotot hirdetett ki a sziget egész területére, felszólítva mindenkit, hogy készüljön fel a viharra, és ahol szükséges, erősítsék meg a házakat.

A sziget oktatási intézményei szerdától zárva tartanak.

Carmen Yulin Cruz, a Puerto Ricó-i főváros, San Juan polgármestere bejelentette: a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) közreműködésével már megkezdték élelmiszer- és gyógyszercsomagok, valamint vizespalackok kiszállítását a menedékhelyekre, készenlétben állnak a mentők és a Nemzeti Gárda tagjai is.

Mintegy 360 menedékhelyen valamivel több, mint 48 ezer embert tudnak elhelyezni.

Miközben a szigeten a hurrikánra készülnek, Donald Trump amerikai elnök szerdán minden szövetségi segítséget megígérve Twitteren jelezte, hogy a Fehér Ház is szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.