Trump az Egyesült Államok teljes támogatásáról biztosította Bolsonarót

2019.08.28. 12:25

Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok teljes és feltételek nélküli támogatásáról biztosította Jair Bolsonaro brazil elnököt kedden egy mikroblogbejegyzésében. Az amerikai elnök szerint Bolsonaro nagyszerű munkát végez és keményen dolgozik azért, hogy megállítsák az amazóniai esőerdőben tomboló tüzeket.

Trump néhány órával az után tette közzé bejegyzését, hogy Jair Bolsonaro visszautasította a G7-es országcsoport által felkínált segítséget. Az amerikai elnök azt írta, hogy jól ismeri a brazil elnököt, és dicsérte azt, ahogyan az amazóniai természeti katasztrófát kezeli,  és "keményen dolgozik" az amazonasi esőerdőkben tomboló tüzek eloltásán.

Donald Trump leszögezte azt is, hogy Bolsonaro "minden tekintetben nagyszerű munkát végez" Brazíliában. Hozzáfűzte, hogy a dél-amerikai elnök és országa az Egyesült Államok "teljes körű és feltételek nélküli" támogatását élvezi.

Az amerikai és a brazil elnök személyes kapcsolatai igen jók, Bolsonaro - akit nemegyszer a brazil Trumpnak is neveznek a médiában - gyakran adott hangot erőteljes Amerika-barát nézeteinek.

Trump Twitter-bejegyzésének közzététele után az első amerikai kommentárok rámutattak: Trump homlokegyenest más álláspontot képvisel a brazil elnök megítélésében, mint például Emmanuel Macron francia államfő. A francia köztársasági elnök ugyanis - a G7-es országcsoport Biarritzban tartott csúcstalálkozóján - élesen bírálta a brazil elnök szerinte nem megfelelő hozzáállását az amazóniai katasztrófához, sőt még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak.

Donald Trump amerikai elnök kiáll Jair Bolsonaro brazil elnök mellett az amazóniai esőerdőt érintő katasztrófa kezelésével kapcsolatbanForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az elmúlt napokban Bolsonaro felelőssége mellett felmerült Evo Morales bolíviai elnöké is. A bolíviai elnököt szintén éles bírálatok érik, mert agrárpolitikája, amely a mezőgazdasági művelés alá vonható újabb területek kialakítását célozza, az erdők felégetésével is jár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK