Ausztrália visszautasította, hogy a Kínában letartóztatott állampolgára kémkedett volna

2019.08.29. 05:28

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök csütörtökön visszautasította a pekingi vezetés állítását, miszerint a Kínában letartóztatott Jang Heng-csün kínai-ausztrál író kémkedett volna.

Morrison az ausztrál Channel 9 televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy teljességgel hamisak a kínai hatóságok vádjai.

Halálbüntetést is kaphat

Az 54 éves demokráciapárti aktivista nem sokkal korábban az ausztrál konzulátus egyik munkatársán keresztül eljuttatott közleményben azzal a kéréssel fordult az ausztrál kormányhoz, segítsen neki minél hamarább hazajutni. Amennyiben Jangot kémkedésért elítélik Kínában, úgy minimum hároméves szabadságvesztés, sőt akár halálbüntetés is kiszabható rá.– Megvédjük és támogatni fogjuk állampolgárunkat, ahogy ezt eddig is tettük – hangsúlyozta Morrison.

Az ausztrál miniszterelnök egyben elutasította a pekingi vezetésnek azt a felvetését is, hogy Ausztrália nem tartja tiszteletben a kínai igazságszolgáltatást.

– Kínának saját jogrendszere van, amely eltér a mienktől, de egy szuverén nemzet és mi ezt tiszteletben tartjuk, ugyanakkor elvárjuk az emberi jogok megfelelő betartását – fűzte hozzá.

Az egyik legbefolyásosabb blogger volt

Marise Payne ausztrál külügyminiszter kedden közölte, hogy hivatalosan is letartóztatták kémkedés gyanújával a Kínában január óta fogva tartott Jangot.

Jangot január 19-én fogták el, amikor az Egyesült Államokból, ahol a Columbia Egyetem vendégkutatójaként tevékenykedett, hazalátogatott Kínába, ahonnan még a kilencvenes években emigrált Ausztráliába és felvette az ausztrál állampolgárságot. Kína csak hónapok múltán ismerte el, hogy fogva tartják Jangot.Bár legutóbbi írásaiban már többnyire kerülte a kínai politikát, Jang a 2000-es évek elején az egyik legbefolyásosabb, a kínai kormányzattal szemben kritikus, demokráciapárti bloggernek számított.