Donald Trump: Az amerikai katonák maradni fognak Afganisztánban

2019.08.29. 17:45

Az Egyesült Államok katonái a kormányellenes afgán tálibokkal kötött békemegállapodás után is Afganisztánban maradnak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fox rádiónak adott interjújában.

Trump azt mondta, hogy a szeptemberre tervezett megállapodás után az Egyesült Államok a lehető legkisebb mértékűre szorítja le katonai jelenlétét, és 8600 amerikai katona marad afgán földön.

Donald TrumpForrás: AFP/Nicholas Kamm

Aztán majd meglátjuk - fogalmazott, és hozzáfűzte, hogy mindig jelen leszünk Afganisztánban. 

Trump hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok erőteljes hírszerzési tevékenységre készül.

Az amerikai katonák az al-Kaida terrorszervezet által 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokban elkövetett merényletek után vonultak be Afganisztánba.

Tizennyolc év után, Zalmay Khalilzad afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó amerikai különmegbízott vezetésével most folynak az első érdemleges tárgyalások a kivonulásról. Donald Trump a 2016-os elnökválasztási kampányában teljes kivonulást ígért, elnökként azonban többször is változtatott tervein az aktuális fejlemények tükrében. 

Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője egy szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy  nem használná a kivonulás kifejezést az Egyesült Államok várható afganisztáni lépéseinek jellemzésére. A vezérkari főnök - Mark Esper védelmi miniszter jelenlétében - kifejtette, hogy nem tartaná jó döntésnek a teljes kivonulást.