Bolsonaro elnök tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra Brazíliában

2019.08.29. 12:01

Országos tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra Jair Bolsonaro jobboldali, nemzeti szuverenitás-párti brazil elnök - közölték helyi kormányzati források.

Az államfő helyi idő szerint szerda este írta alá az erről szóló elnöki rendeletet, amely csütörtökön jelenik meg a hivatalos közlönyben.

Jair BolsonaroForrás: AFP/Nelson Almeida

Kormányzati forrásokra hivatkozva a brazil média azt közölte, hogy az agrárgazdálkodásban alkalmazott égetést is tiltó rendelet tartalmaz bizonyos kivételeket.

Helyi sajtóforrások a brazil védelmi minisztérium közlésére hivatkozva azt jelentették, hogy a kormánytöbb mint 3900 embert, több száz járművet és 18 repülőgépet - köztük két Herculest - küldött az erdőtüzek megfékezésére.

Kedden 1044 új tűzgócot regisztrált az Amazonas brazíliai részén a brazil űrkutatási hivatal. Az év eleje óta összesen mintegy 80 ezer erdőtűz volt Brazíliában, több mint a felük az Amazonas térségében.

Az Amazonas 60 százaléka brazil területen fekszik. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem az agrárterületek vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetések.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK