Szijjártó: A jelenlegi Európai Bizottságban az a legjobb, hogy lecserélődik

2019.08.29. 15:32

A jelenlegi Európai Bizottságról évekre visszanyúlón az a legjobb hír, hogy hamarosan lecserélődik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon az MTI-nek Helsinkiből, ahol részt vesz az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri ülésén.

Európát számos kihívás érte az utóbbi időben, ezek száma és súlya várhatóan tovább nő. 

A kihívások kezelésében a legnagyobb tehertétel épp az Európai Bizottság volt 

- mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak az EU külügyminisztereinek informális találkozóján Helsinkiben 2019. augusztus 29-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A bizottság az elmúlt öt évben számos olyan döntést hozott, amely ellentétes Európa biztonsági és gazdasági érdekeivel: hozzájárult a bevándorlási válság mélyüléséhez, megnyitotta Európai határait, meghívott több százezer, illetve millió illegális bevándorlót, aki egyértelműen biztonsági fenyegetést jelent - tette hozzá.

Az EB mindent meg fog tenni az október végéig hátralévő időszakban, hogy megbosszulja azokat a törekvéseket, amelyek a bizottság akarata ellenére az uniós határok védelmére és az illegális bevándorlók kívül tartására irányultak - mondta.

Nyilvánvalóan ebbe a sorba illik az is, hogy 

a magyar határvédelmi költségek mindössze egy százalékát hajlandó megtéríteni. 

Akárhogy lesz is, a magyar kormány ragaszkodik a kerítéshez a déli határszakaszon, ragaszkodik ahhoz, hogy megvédje a magyar határokat, és nemcsak október végéig, hanem az új Európai Bizottság megalakulása után is - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint 

a magyar ellenzék az illegális bevándorlás érdekében lép fel. 

Brüsszel akaratának megfelelően a határvédelmet gyengíteni, a kerítést lebontani akarja, az illegális bevándorlókat pedig beengedni - közölte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK