Az Öt Csillag Mozgalom és a baloldal kormánya bukásra van ítélve

2019.08.29. 19:51

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya bukásra van ítélve – nyilatkozta Federigo Argentieri olasz történészprofesszor az MTI-nek.

Federigo Argentieri olasz történészprofesszor elmondta, hogy a másodszorra is Giuseppe Conte vezetésével felálló római kormányt annyira heterogén erők alkotják, hogy semmilyen politikai paktum nem lesz képes garantálni hosszú távon az M5S és a PD közös kormányzását. 

Hangsúlyozta, hogy az M5S és a Matteo Salvini vezette Liga közös kormánya is csak valamivel több, mint egy évig tartott, ennél már csak az M5S-PD kormánya lesz rövidebb életű szerinte. 

Maximum jövő júniusig bírják ki együtt, és akkor új választások lesznek Olaszországban  – jelentette ki.

A római John Cabot amerikai egyetem professzora, a magyar és kelet-európai történelem szakértője kiemelte, hogy az Öt Csillag Mozgalomnak és a Demokrata Pártnak semmilyen közös politikai háttere nincsen, sőt kezdettől fogva ellenfeleknek számítottak. Előfordul, hogy politikai vetélytársak szövetkeznek, de az M5S és a PD annyira durván támadták egymást az utóbbi öt évben, hogy ezek után nehéz hosszú jövőt jósolni a házasságuknak  – fejtette ki Argentieri.

Bukásra van ítélve az új kormányForrás: AFP/Andreas Solaro

A történészprofesszor úgy vélte, az M5S-nek mindegy volt, kivel alakít ismét kormányt, mivel nem számít se jobb-, se baloldalinak, vagyis nincsen meghatározott politikai identitása. A baloldali PD döntése, hogy kormányt alakít az M5S-szel, szintén nem számít meglepetésnek, mivel a párt semmiképpen nem akarta most választásokon megméretni magát, inkább egy évet vár, hogy megpróbálja erősíteni támogatottságát.

Argentieri megjegyezte, hogy a leendő kormánynak azonnal a legnehezebb feladat, a költségvetési törvény kidolgozása jut. Ez a kormány nagyon népszerűtlen döntéseket hoz majd, az biztos. Úgy vélte, az egyetlen homogén politikai koalíciót Olaszországban a jobbközép képviseli, a Matteo Salvini vezette Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) hármasával, amelyek azonban együtt sem bírnak a kormányzáshoz elegendő többséggel. Hozzátette, hogy ez az idősödő Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) válságával magyarázható, miután pártjának támogatottsága jelentősen, tíz százalék alá gyengült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK