Donald Trump engedélyezné a fakivágásokat Alaszkában

2019.08.29. 17:55

Engedélyezné a világ legnagyobb mérsékelt övi esőerdeje, az alaszkai Tongass Nemzeti Erdő faipari, bányászati és energetikai hasznosítását az amerikai elnök - értesült róla a Demokrata Párthoz közelálló baloldali liberális The Washington Post. A Tongass-erdőt 2001-ben helyezte védelem alá Bill Clinton akkori elnök. A fakivágási tilalom feloldásával már utódja, George W. Bush is megpróbálkozott, de őt a bíróság megakadályozta ebben. Trump viszont Bushsal ellentétben kitart az elképzelése mellett, ami rengeteg új munkahelyet hozhat létre. 

A balliberális lap szerint Donald Trump utasította Sonny Perdue mezőgazdasági minisztert, hogy a gazdasági hasznosítás érdekében oldja fel a fakivágást tiltó csaknem két évtizedes jogszabályt az Alaszka délkeleti nyúlványán elterülő, csaknem 68 ezer négyzetkilométeres területen.

Donald TrumpForrás: AFP/Nicholas Kamm

A terv megvalósulása esetén a világ mérsékelt övi esőerdeinek több mint felét kitevő erdőségek védettsége szűnne meg - írta a Washington Post, amely úgy tudja, hogy az alaszkai kormányzó és Alaszka szenátora javasolta Trumpnál a védett státusz, mint gazdasági fejlődést és munkahelyteremtést akadályozó tényező megszüntetését. A Tongass-erdőt 2001-ben helyezte védelem alá Bill Clinton akkori demokrata elnök.

A fakivágási tilalom feloldásával már utódja, a republikánus George W. Bush is megpróbálkozott, de őt a bíróság megakadályozta ebben. 

Trump viszont Bushsal ellentétben kitart az elképzelése mellett, ami rengeteg új munkahelyet hozhat létre.