Bajor belügyminiszter: Vissza kell szállítani Afrikába a migránsokat

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
Migrants wait to be rescued from a sinking dingey off the Libyan coastal town of Zawiyah, east of the capital, on March 20, 2017, as they attempted to cross from the Mediterranean to Europe. Libya has long been a stepping stone for migrants dreaming of a better life in Europe, but people smugglers have stepped up their lucrative trade in the chaos since the 2011 ouster of longtime dictator Moamer Kadhafi. / AFP PHOTO / Abdullah ELGAMOUDI
Vágólapra másolva!
Vissza kell szállítani Afrikába az embercsempészek hajóiról a Földközi-tengeren feltartóztatott migránsokat - mondta Joachim Herrmann bajor belügyminiszter egy lapinterjúban.
Vágólapra másolva!

Meg kell fordítani a tengeri „mentési" logikáját,

- fejtette ki Joachim Herrmann a Die Welt című német lapnak adott interjújában.

Migránsok a Földközi-tengeren, Líbia partjai közelében. A kép illusztráció Forrás: AFP/Abdullah Elgamoudi

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa hangsúlyozta, hogy továbbra is törekedni kell arra, hogy létrejöjjenek az Európai Unió és az ENSZ által működtetendő befogadó központok Észak-Afrikában.

A miniszter azt is mondta, hogy az emberiség történelmében mindig is úgy volt, hogy a menekültek és migránsok a hazájuk biztonságos övezeteiben vagy a szomszédos országokban kerestek menedéket, és

egyáltalán nem kézenfekvő, hogy bárki is Németországba „menekül" Afganisztánból az ázsiai országot uraló bizonytalanság elől. Ilyesmi csak az embercsempészek miatt fordul elő.

Arra a felvetésre, hogy a jelenség elleni fellépést elmulasztó EU-s országoknak is van szerepe, közölte, hogy a német szövetségi kormány elismeri, hogy hiba volt túl kevés támogatást nyújtani a válságövezetekkel szomszédos országoknak a migránsok és menekültek ellátásához.

A tartományi miniszter mint elmondta, nemrégiben felkeresett egy jordániai befogadó központot, ahol fejenként havi 35 dollárból (11 600 forint) meg tudják oldani a menekültek és migránsok étkeztetését.

Könnyen belátható, hogy a migránsokra Németországban fordított pénzzel jóval többet lehetne tenni a szerte a világon élő menekültekért és migránsokért - tette hozzá.

Németországban és Európában csak egy hangos kisebbség vallja azt, hogy szinte mindenkit be kell fogadni, aki itt akar élni

- hangsúlyozta.

Ezektől az irreális elképzelésektől el kell határolódni, éppen úgy, mint a szélsőjobbon jelentkező idegenellenes tendenciáktól - emelte ki Joachim Herrmann, a tárgyilagosságot nélkülözőnek és elképesztőnek nevezve az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt tevékenységét ezen a területen.

Hozzáfűzte:

Nem szabad megengedni, hogy polgárainkban az a szerintem indokolatlan félelem keletkezzék, hogy nem óvjuk meg nemzetünk jogát és kultúráját - mondta a bajor belügyminiszter.

Joachim Herrmann a többi között arról is szólt - egy minapi ausztriai kijelentését megerősítve -, hogy novembertől további hat hónapra meg kell hosszabbítani a bajor-osztrák határ ellenőrzését, mert továbbra sem megfelelő az EU-s külső határ védelme.