Orvosi csoda: felépült az éber kómából egy férfi

2019.08.30. 13:00

Csodálatos gyógyuláson esett át a 42 éves Peter Coghlan, aki egy súlyos munkahelyi baleset után került éber kómába. 

Peter Coghlan kőművesként dolgozott egy építkezésen, amikor 34 évesen súlyos baleset érte a fejét egy alagútban. A férfi évekig éber kómában volt, ami azt jelenti, bár tudatában volt mindennek, ami körülötte történt, a szemhéján kívül semmijét sem tudta mozgatni. Ahhoz, hogy kommunikálni tudjon a családjával, egy speciális, a szem mozgásával irányítható eszközt kapott. Ezzel egyszer elmondta az anyjának, hogy ez így számára nem élet, ezért meg akar halni. Kérte a 63 éves asszonyt, hogy ölje meg őt - írja a Mirror.

Peter orvosi csodának számít, hiszen ő az első, aki teljesen felépült az éber kómából, de nem csak ezért hihetetlen az ő története. A 21. születésnapja előtt - amikor még katonaként szolgált - kiderült, hogy tüdőrákja van. Két éven át kezelték, de ezek után már nem ment vissza a seregbe, hanem építkezéseken dolgozott.

Anyja visszaemlékezése szerint fia gyógyulása rendkívül gyorsan zajlott le. A baleset után fél évvel a férfi már mozgatni tudta az ujjait, később a karját is fel tudta emelni. A legnagyobb áttörés mégis az volt, amikor már el tudott dobni egy párnát, hamarosan pedig újra megtanult járni.

Az orvosok is értetlenül állnak Peter gyors gyógyulása előtt, ugyanis az éber kómában fekvő betegek körül csak kevesen élnek néhány évnél tovább. Teljes gyógyulásra eddig sosem volt példa.

A férfi 2014-ben visszatért szülővárosába, Marplebe, ahol most fogyatékkal élők gondozásával foglalkozik. Jelenleg pedig egy könyvön dolgozik, amelyben arról ír, hogyan nézett farkasszemet a halállal. A kötettel kapcsolatban elmondta: hisz abban, hogy az embereknek joguk van dönteni a sorsuk és haláluk felől, de arra biztat mindenkit, hogy a legsúlyosabb körülmények között se veszítsék el a reményt.