Pusztító hurrikán tart Florida felé

Tropical storm Dorian threatens Puerto Rico, coast of Florida Horizontal STORM
This satellite image obtained from NOAA/RAMMB, shows Hurricane Dorian (R) as it passes Puerto Rico at 11:30UTC on August 29, 2019. - The National Hurricane Center (NHC) in Miami said the hurricane watch and tropical storm warning for the island had been lifted, and that "Dorian continues to move away from Puerto Rico and the Virgin Islands." But the danger for other areas is far from over: "Dorian is forecast to strengthen into a major hurricane during the next couple of days," the NHC said. Rainfall from the storm in the Bahamas and the southeastern United States "may cause life-threatening flash floods," it added. (Photo by Jose ROMERO / NOAA/RAMMB / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NOAA/RAMMB/HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Folyamatosan erősödik a Florida felé közelítő Dorian hurrikán - jelentette csütörtökön este a miami Országos Hurrikán Központ. A szakemberek előrejelzései szerint Dorian négyes erősségű hurrikánként érhet partot.
Vágólapra másolva!

Puerto Ricónak, miután a vihar végigsöpört az Amerikai Virgin-szigeteken, sikerült elkerülnie a hurrikán legnagyobb pusztításait. A vihar a szigettől elfordulva Florida keleti partvidéke felé pörög, óránként mintegy 180 kilométeres széllökésekkel.

A szél a hétvégén elérheti a 210-230 kilométeres óránkénti sebességet.

Ron DeSantis floridai kormányzó Florida egészére rendkívüli állapotot hirdetett ki a közelgő Dorian hurrikán miatt Forrás: MTI/AP/Brynn Anderson

Ron DeSantis kormányzó már szerdán több mint húsz megyére rendkívüli állapotot hirdetett ki, csütörtökön pedig Florida egészére kiterjesztette a rendkívüli állapotot. Csütörtökön ismét arra hívta fel honfitársai figyelmét, hogy

legalább hét napra elégséges élelmet és ivóvizet szerezzenek be,

erősítsék meg házaikat és folyamatosan kövessék a szakemberek előrejelzéseit. Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint sok boltban - Miamiban, St. Augustinban vagy Daytona Beachen - már csütörtök délután üresen tátongtak a polcok.

Műholdfelvétel a Dorian hurrikánról Forrás: AFP/Jose Romero

Csütörtökön este DeSantis újabb közleményt adott ki, amelyben bejelentette: az állam felkészült a hurrikánra. Több mint 800 ezer gallon víz (1 gallon kb 3,7 liter a szerk.) áll rendelkezésre és csaknem kétmillió élelmiszercsomag vár kiosztásra, további 200 ezer gallon víz pedig már úton van Florida felé. A kormányzó közölte azt is, hogy a Nemzeti Gárda 2500 tagját mozgósították, további 1500 gárdista pedig készenlétben áll.

Készenlétben áll 15 mentőcsoport, és egyes állami intézmények - például az országutak biztonságát felügyelő részleg, vagy a rendőrség - már szintén mozgósították a katasztrófa-elhárításhoz szükséges eszközöket és erőforrásokat. Felkészültek az idősekről és a valamilyen fogyatékkal élőkről gondoskodó intézmények is. A meteorológusok előrejelzései szerint

a négyes erősségű hurrikán különösen veszélyes és pusztító lesz.

Fémredőnyt szerelnek egy ház ablakára a floridai Vero Beachben Forrás: MTI/AP/Ellis Rua

Már

péntektől heves esőzések, a szokottnál magasabb dagály és áradások várhatók.

Csütörtöktől legalább jövő keddig zárva tartanak az állam déli partvidékén az iskolák, köztük az egyetemek is. Megkezdődött - és péntekig be kell fejeződnie - több egyetem kampuszának kiürítése, azokat a diákokat, akik nem tudnak hazautazni, menedékszállásokon helyezik el.

Csütörtökön már javában tartott a tampai légibázis evakuálása is. Az Egyesült Államok légierejének közleménye szerint Tampából Kansasbe szállítják a repülőgépeket és a támaszpont fontos felszereléseit. A haditengerészet is kiürítette a Jacksonville városában lévő bázisát.