Meg sem alakult, de máris káoszba fulladt az új olasz bevándorláspárti kormány

2019.08.31. 12:59

Az erősen bevándorláspárti, baloldali Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) között a kormányalakítás kapcsán máris kitört a háború. A Matteo Renzi bukott kormányfő nevével fémjelzett PD – a Soros-szervezetek és Brüsszel diktátumának megfelelően - el akarja törölni a Matteo Salvini belügyminiszter által bevezetett, az olaszok körében rendkívül népszerű bevándorlásellenes intézkedéseket. A teljes összeomlás szélén lévő M5S azonban ebbe nem akar belemenni, Luigi Di Maio pártelnök ezért ultimátumot intézett a PD-hez: az előző Giuseppe Conte-kormány programjának a megvalósításához kötötte a koalíciókötést, ellenkező esetben előrehozott választások következhetnek, amit a felmérések alapján nagy többséggel megnyerne Salvini pártja, a Liga. Persze, az előrehozott választásokon hatalmasat buknának, így valószínű, hogy a kétségbeesett baloldali pártok csak egymást zsarolják, de ez is jól mutatja, mekkora káosz következhet Olaszországban, ha valóban létrejön a baloldali kormány.

Ismét áll a bál Rómában.

Ahogy az Origo arról már többször is beszámolt, Matteo Salvini belügyminiszter és kormányfőhelyettes bevándorlásellenes pártja, a Liga augusztus 8-án bejelentette, hogy kilép az Öt Csillaggal kötött (kényszer)koalícióból, mert nem tudtak eredményesen együttműködni.

Matteo SalviniForrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Salvini ezt követően előrehozott választásokat követelt, augusztus 20-án pedig Giuseppe Conte lemondott a miniszterelnöki tisztségéről, de az új kormány felállásáig ügyvivő marad. 

Azonban Matteo Renzi bukott baloldali miniszterelnök hathatós közreműködésének köszönhetően, Brüsszel nyomására augusztus 28-án a Demokrata Párt a háttérben megegyezett az M5S-el egy közös kormány felállításáról, amit továbbra is Conte vezetne.

Salvini ezt a következőképpen kommentálta: több tízmillió olasz választó elképedve szemléli azt a szégyenteljes színházat, amellyel az M5S és a PD a bársonyszékeket készül felosztani egymás között.

Elmondása alapján Giuseppe Contét a franciaországi Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét olasz miniszterelnöknek.

Giuseppe ConteForrás: AFP/Andreas Solaro

Párizs, Berlin és Brüsszel hozta meg a döntést, ahogyan a Monti-kormánnyal is történt - közölte Salvini, a Silvio Berlusconi vezette jobbközép kormányt 2011-ben leváltó Mario Montira utalva.

A rendkívül népszerű bevándorlásellenes politikus hozzátette, hogy az Olaszország határain kívüli hatalmakat zavarta a Liga eddigi kormányzása, amely az olaszok méltóságát, büszkeségét és szuverenitását védte.

Komoly konfliktus tört ki a bevándorláspárti baloldal és a populista Öt Csillag között 

Ahogy az várható volt, a PD és az M5S a koalíciókötés kapcsán egymásnak ugrott.

A két párt közötti legfőbb törésvonalat a migráció kérdésköre jelenti.A PD eltörölné a Matteo Salvini nyomására meghozott szigorú bevándorlásellenes intézkedéseket, amelynek köszönhetően2019. január 1. és március 15. között 95 százalékkal csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma, illetve négyszer annyi illegális bevándorlót utasítottak ki, mint 2018 azonos időszakában. 

A még megmaradt támogatottságát féltő M5S azonban tisztában van azzal, hogy az olaszok döntő többsége támogatja a Salvini-féle szigorú migrációs politikát, ezért nem akarja eltörölni a Liga által meghozott ilyen jellegű törvényeket és jogszabályokat.

Pénteken az M5S vezetője, Luigi Di Maio kormányfőhelyettes, gazdaságfejlesztési, népjóléti és munkaügyi miniszter Giuseppe Conte ügyvezető miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón azt mondta: pártja a programja megvalósításához kötötte a PD-vel közös kormány felállítását, máskülönben jobb ismét választásokat tartani.

Az M5S-Liga-kormány két migrációs törvénycsomagjával kapcsolatosan Di Maio kijelentette: „nincs értelme hozzányúlni azok szerkezetéhez".

A populista párt vezetőjének szavait a PD politikusai „elfogadhatatlan ultimátumként" értékelték.

Nicola Zingaretti, a PD-főtitkára kijelentette, hogy a Liga migrációs törvényeit „legalább" módosítani szeretnék az államfő korábbi útmutatásai szerint, amelyek a befogadást helyezték a középpontba.

Magyarán, valójában

teljesen eltörölnék a Salvini-féle szigorú bevándorlásellenes törvényeket.

Nicola ZingarettiForrás: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Olasz sajtóértesülések szerint a jelenleg pártfüggetlen, de régebben PD-tag Sergio Mattarella államfő öt napot adott Giuseppe Conténak a kormányalakításra, aki kedden vagy szerdán mutatja be a végleges miniszteri névsort.

Az elmúlt napok fejleményeinek tükrében azonban kijelenthető, hogy ez a kormány már azelőtt megbukott, hogy hivatalba lépett volna, még ha valóban le is teszi az esküt.

De már az sem biztos, hogy feláll a Conte vezette M5S-PD koalíció.

Ezt az álláspontot osztja Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) munkatársa is, aki az olasz kormányválsággal kapcsolatban nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

Molnár elmondta, hogy a migráción kívül az M5S és a PD között zajló tárgyalások fontos témái még a gazdaság helyzete, az adócsökkentés, illetve a nyugdíjreform folytatása.

A szakértő szerint az a tény, hogy a legutóbbi felmérések alapján a Liga támogatottsága 34 százalék, azt jelzi, hogy az olasz emberek kiállnak Salvini szigorú migrációs politikája mellett.

Molnár Anna külön kiemelte, hogy az M5S választóinak a jelentős része is támogatja Salvini bevándorlásellenes intézkedéseit, amit egyszerűen nem hagyhat figyelmen kívül a baloldal sem.

Az NKE munkatársa hangsúlyozta, hogy a bevándorláspárti fordulathoz a PD biztosan kap külső támogatókat.

A kormányalakítási tárgyalások hírére reagálva több, az illegális migrációt elősegítő, és az afrikai migránsokat csempésző álcivil szervezet is elkezdte követelni a Salvini-féle bevándorlásellenes törvények módosítását, illetve a hatályon kívül helyezését.

Ebben a tekintetben a legmesszebbre a részben Soros György által finanszírozott Sea-Watch nevű német álcivil szervezet ment.

A Sea-Watch által bérelt egyik hajóForrás: AFP/-

A migránsokat a Földközi-tengeren szállító Sea Watch szóvivője, Ruben Neugebauer augusztus 29-én nyíltan kijelentette: „Azt várjuk az új olasz kormánytól, hogy semmisítse meg a Matteo Salvini belügyminiszter alkotta rasszista és részben alkotmányellenes törvényeket, és azonnal vessen véget az emberi jogok semmibe vételének a Földközi-tengeren".

Az arrogancia ismerős: a Soros-szervezetek magukat mindenek fölött tartóként diktálnak, és bélyegeznek bárkit rasszistának vagy avatkoznak be bármelyik ország törvényalkotásába.

Magától értetődően támogatja a bevándorláspárti fordulatot az Európai Bizottság (EB) bukott elnöke, az „isiászban" szenvedő Jean-Claude Juncker is, aki közölte: „Olaszország központi szerepet játszik európai családunkban, és számítunk aktív hozzájárulására az európai projekthez." Az EB leköszönő vezetője egyben legjobb kívánságait küldte a hamarosan megalakuló új római kormánynak.

Természetesen nem nézi tétlenül az eseményeket a kormányból kiszorult Liga sem.

Salvini pártja Contétól garanciát kért arra, hogy az új kormány nem törli el a Liga által az utóbbi egy évben hozott bevándorlásellenes intézkedéseit, de nem kaptak erre vonatkozóan semmilyen biztosítékot.

A migrációs politikával kapcsolatban továbbá hiába kérdezték a PD-t is, ezért Salvini jelezte, hogy az új adminisztráció sem szabadul majd meg pártjuktól.

A Liga október 19-re időzített, nagyszabású tüntetéseket szervez.

Matteo Salvini előrehozott választásokat akar, aminek egyre nagyobb az esélye. Ha nem is most, az esetlegesen létrejövő baloldali kormány néhány hónapon belül várható teljes összeomlása után mindenképpen.A Ligának arra is van esélye, hogy egy esetleges előrehozott választások után egyedül kormányozzon, mert egyes felmérések alapján a népszerűségi indexe már megközelíti az ehhez szükséges 40 százalékot.

Amennyiben ez mégsem jön össze, koalíciós partnere lehet a markánsan jobboldali, szintén bevándorlásellenes Olasz Testvériség, amit már 7-8 százalék körül mérnek, de Silvio Berlusconi 6-7 százalékos pártjával, a konzervatív Hajrá Olaszországgal is elképzelhető az együttműködés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK