Nagy áttörést értek el a bevándorlásellenes erők a németországi tartományi választásokon - derült ki a brandenburgi és a szászországi tartományi választás előzetes eredményeiből. A nagykoalíciós pártok nagyon visszaestek. 

Megduplázta a támogatottságát Brandenburgban az  AfD, 23,7 százalékot szerzett a szavazatok szinte teljes feldolgozottságánál,  míg öt évvel ezelőtt csak 12 százalékot értek el. A párt második helyen végzett. Az élen az SPD végzett a szavazatok 26,2 százalékával, mindez jelentős visszaesés az öt évvel ezelőttihez képest.  

Brandenburgban duplázott az AfD az öt évvel ezelőtti voksoláshoz képestForrás: Origo

A CDU 15,5, a Linke 10,7, a Zöldek 10,6 százalékot értek el. A 2014-es tartományi választáson Brandenburgban az SPD 31,9, a CDU 23, a Linke 18,6, az AfD 12,2, a Zöldek 6,2 százalékot, míg az FDP 1,5 százalékot ért el.  

Nagy sikert ért el az AfDForrás: AFP/Odd Andersen

Az előzetes becslés szerint az AfD 27,5 százalékot szerzett Szászországban a tartományi választáson. Mindez háromszoros erősödés az öt évvel ezelőtti szinthez képest. Az élen a CDU végzett 33,5 százalékkal, de ez jelentős százalékpontos visszaesés a 2014-es eredményhez képest. A Die Linke 10,5, a Zöldek 8, míg az SPD szintén 8 százalékra számíthat a tartományban. Szászországban 2014-ben a CDU 39,4, a Linke 18,9, az SPD 12,4, az AfD 9,7 százalékot, a Zöldek 5,7 százalékot, míg a szabad demokraták 3,8 százalékot értek el.

Szászországban több mint 27 százalékot kapott az AfDForrás: Origo

A 2,5 millió lakosú Brandenburgban 2,1 millióan szavazhattak, a részvételi korhatár 16 év volt. A nagyjából 4 millió lakosú Szászországban 3,3 millióan voltak jogosultak a választásra, a korhatár 18 év volt.  

Két nemet tartományban szavaztak az új tartományi gyűlésrőlForrás: AFP/Patrick Pleul

Az utóbbi hetek felmérései azt mutatták, hogy Brandenburgban az ország újraegyesítése óta, csaknem harminc éve folyamatosan kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kaphatja a legtöbb szavazatot, vagy egy 2013-ban alapított jobboldali ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD). Szászországban korábban a kutatások azt mutatták, hogy az ugyancsak az újraegyesítés óta megszakítás nélkül kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) végezhet az első helyen.