Sajtótájékoztató keretében nyilatkozott az előző napi, egy halottat és nyolc sebesültet követelő lyoni késelés kapcsán vasárnap Nicolas Jacquet helyi főügyész, aki elmondta, a nyomozók számára továbbra sem ismertek az állítólagosan pszichotikus állapotban lévő elkövető indítékai. A jobbközép Köztársaságiak és a nemzeti jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetői felháborodtak az ügyészség mentegető szavain.

"A lyoni ügyészég indít holnap bűnügyi eljárást, jóllehet  szoros együttműködésben dolgozunk a nemzeti terrorelhárítási ügyészséggel - fogalmazott sajtótájékoztatóján a közép-franciaországi város vádhatóságának vezetője.

Az ügyész azt mondta: a harminc év körüli afgán állampolgárságú támadó - akit a helyszínen előállítottak - összefüggéstelenül és zavarosan beszél, azt állítva, hogy Allahot sértő hangokat hallott, amelyek ölésre adtak neki parancsot. Arról is beszélt a támadó a kihallgatásán, hogy bosszúból cselekedett, és egy férfit említett, akit felismerni vélt, és akivel korábban Angliában került összetűzésbe.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Az ideiglenes franciaországi tartózkodási engedéllyel rendelkező menedékkérő jelentős mennyiségű kannabiszt fogyasztott a támadás előtt, amely során agyonszúrt egy 19 éves férfit, és további nyolc embert megsebesített a Lyon melletti Villeurbanne buszpályaudvarán.

A sebesültek közül hatan már hazatérhettek, a két súlyosabb sebesültet még kórházban ápolják, már nincsenek életveszélyben.

A tettest szombaton gyilkosság és gyilkossági kísérletek miatt helyezték előzetes letartóztatásba. A francia hatóságok továbbra is arra keresik a választ, hogy mik lehettek az elkövető indítékai. 
Egy afgán nemzetiségű férfiről lehet szó, aki két különböző személyazonosság és három különböző születési dátum alapján is ismert, 33, 31 vagy 27 éves - mondta a lyoni ügyész.

Először 2009-ben Olaszországból érkezett Franciaországba, ahonnan 2015-ben Németországba, majd egy évvel később Norvégiába ment, és 2016 júniusában visszatért Franciaországba, ahol 2020. január 31-ig érvényes, megújítható tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

A lyoni főügyész már megerősítette, hogy a terrortámadás feltételezését kizárják, pedig a támadás minden eleme terrortámadásra hasonlított.  A hatóságok a támadó személyiségére, valamint olyan elemek hiányára hivatkoztak, amelyek alapján terrortámadásra lehetne következtetni.

Jóllehet a támadás egyik szemtanúja szerint az elkövető vallási utalásokat tett a támadás után, a nyomozás villámgyorsan megállapította, hogy nem radikális. A lakhelyén, egy lyoni menekültszállón végzett házkutatás során a nyomozók semmilyen radikális iszlamizmusra utaló jegyet nem találtak (ami nem túl megnyugtató a franciák számára: mi lett volna, ha még radikális iszlamista is lett volna?).

Az elkövető nem szerepel a rendőrségnek azon adatbázisában sem, amelyben azokat tartják nyilván, akikről azt gyanítják, hogy radikális iszlamista tevékenységre hajlamosak, és korábban nem volt dolguk a hatóságokkal.

A járókelők által feltartóztatott ámokfutó kábítószer hatása alatt cselekedett, és nincsenek pontos emlékei arról, amit tett, de a főügyész szerint részben elismerte a cselekményeket. Az elkövető korábban nem állt pszichiátriai kezelés alatt, de a vasárnapi szakértői vizsgálat mégis azt állapította meg, hogy vallási témákhoz köthető paranoiás őrületekkel teli pszichotikus állapotban" van. A késsel és grillnyárssal felszerelt támadó szombat délután véletlenszerűen támadt rá emberekre Lyon egyik elővárosa, Villeurbanne buszpályaudvarán, ahol járókelők tartóztatták fel és vették el tőle a fegyvereket.

Az ellenzéki jobboldalról több országos vezető politikus is élesen reagált a történtekre. 
A bevándorlási politikánk naivitása és lazasága súlyosan fenyegeti a franciák biztonságát - írta a Twitteren Marine Le Pen, a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés elnöke.

Elég volt az állítólagos őrültekkel szembeni jóindulatból, akik mégiscsak nagyon hasonlítanak a terroristákra. Franciaország hagyja csak az afgán igazságszolgáltatásra, hogy maga rendezze az állampolgára ügyét!  - fogalmazott Julien Aubert, a jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje.