Ötös fokozatúra erősödött a Dorian hurrikán, amely vasárnap partot ért a Bahamákon.

A Bahamákon már pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. A vihardagály akár 4,6 méter is lehet - figyelmeztettek a hatóságok. A hatóságok lezárták távolabbi szigetek egyes repülőtereit, de a fő nemzetközi repülőtér vasárnap is fogad gépeket. 

A vihar körülbelül 35 mérföldre keletre volt a Bahamák Nagy Abaco szigetétől, és nyugatra halad közel 260 km/h sebességgel.  A hurrikán várhatóan hamarosan áthalad a szigeten, vasárnap és hétfőn továbbhalad a Grand Bahama közelében vagy afelett.

A Bahama-szigetek miniszterelnöke, Hubert Minnis elmondta, a Nagy-Bahama és az Abaco-szigetek egyes részeiről már evakuálták az embereket. Minden turistát felkértek, hogy hagyják el a szigeteket. Sajtótájékoztatón Hubert Minnis arra kérte a lakosokat, hogy menjenek el a főszigetre, hogy elkerüljék a pusztító, veszélyes vihart. 

Azt akarom, hogy mindenki emlékezzen: az otthonok, házak, építmények cserélhetők. Az életet viszont nem lehet pótolni - mondta. Hozzátette, hogy 73 000 ember és 21 000 ház van veszélyben.

A meteorológusok azt egyelőre még nem tudják pontosan kiszámítani, hogy az Egyesült Államokban hol pusztít majd a hurrikán, de Florida középső vidékeit várhatóan elkerüli. A hurrikán keleti irányba fordulva végigsöpör Florida óceáni partvidékein, majd Georgiában és Dél-, valamint Észak-Karolinában pusztít majd. Akár hétméteresre is felkorbácsolhatja a tenger hullámait.

A Dorian az elmúlt évek egyik legerősebb vihara. Az amerikai Országos Hurrikán Központ vasárnapi jelentése szerint a Dorian a földkerekség legerősebb hurrikánja lesz az idei évben. A szakemberek életveszélyesnek minősítették a vihart. Kiderült az is, hogy a hurrikán nemcsak erősödött, hanem szélesebb sávban mozog, 75 kilométeres szélességűre terjedt. A meteorológusok emlékeztetnek, a legutóbbi ötös kategóriába tartó Andrew hurrikán 65 embert ölt meg és 63 000 otthont pusztított el 1992-ben.

Donald Trump elnök a péntek délutáni Twitter-bejegyzései egyikében úgy fogalmazott: egyesek szerint legalább olyan nagy, vagy még nagyobb lesz, mint az Andrew hurrikán (1992-ben).

Az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehetForrás: AFP

A vihar miatt Trump a lengyelországi útját is lemondta, - ahol a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából tartanak nemzetközi megemlékezést -, maga helyett Mike Pence alelnököt küldte. 

Donald Trump vasárnap a Twitteren figyelmeztette az érintetteket, hogy a hurrikán pusztítóbb lehet majd az előre jelzettnél is. Később újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a valaha volt legnagyobb hurrikán közeledik.

Vasárnap rendkívüli állapotot hirdettek Észak-Karolinában is. Roy Cooper kormányzó elrendelte a Nemzeti Gárda mozgósítását, és közleményében arra szólította fel honfitársait, hogy kezdjék meg a felkészülést a - mint fogalmazott - "nagyon komoly viharra".

Floridában és Georgiában az illetékes hatóságok folyamatosan adják ki a listákat az elérhető menedékhelyekről. Több kelet-floridai megyében - köztük például Palm Beachben - kötelező evakuálást rendeltek el. Rick Scott floridai szenátor arra sürgette a floridaiakat, hogy tegyenek eleget a rendelkezésnek. Közölte, hogy a katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) washingtoni központjában Donald Trump elnökkel együtt figyeli a fejleményeket.

Több amerikai légitársaság törölte járatait a hurrikán által fenyegetett amerikai vidékeken. Vasárnap mintegy 250 járatot töröltek, hétfőre további 350 járat törlését jelezték. Az orlandói nemzetközi repülőtér hétfőtől zárva lesz, a miami repülőtér lezárásáról még nem született döntés.

Az ötödik kategóriába tartozó, legalább 250 km/h erősségű hurrikánok rendkívül ritkák, bár négy másik vihar - Michael, Maria, Irma és Matthew - elérte ezt a szintet az elmúlt három évben.