Németország hálás, hogy Lengyelország a második világháború után kezet nyújtott, és azért, hogy a németeket visszafogadták az európaiak körébe - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német elnök vasárnap a nyugat-lengyelországi Wielunban, a második világháború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján tartott megemlékezésen.

"Németország mindig hálás lesz, hogy az után, amit Wielun lakosaival, valamint világszerte az emberek millióival tett, Európa és az európaiak visszafogadták őt maguk közé" - jelentette ki Steinmeier, utalva a világháború első hadműveletére, amelyben a német légierő 1939. szeptember 1-én lebombázta a lengyel Wielun városát. A támadásban több százan vesztették életüket, ők voltak a háború első civil áldozatai.

"A történelem menetét nem fordíthatjuk vissza, de Lengyelország kezet nyújtott Németországnak" - mondta a német elnök.

Nem szabad elfeledkezni a borzalmakról

Háborús bűnnel kezdődött a második világháború - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a megemlékezésen. Duda utalt a kisvárosban, Wielunban 1939. szeptember 1-én, több száz civil lakos halálát okozó német bombázásra. "Wielunban megmutatták, hogy a háború totális lesz, híján minden elvnek, célja pedig a teljes megsemmisítés" - fogalmazott.

A lengyel elnök azt is hozzátette, a világnak át kellett élnie ezt a pusztítást, hogy emberéletek tízmilliói árán vonja le a tanulságot. Leszögezte: azért, hogy a Wielunban és a világon másutt történtek soha ne ismétlődhessenek meg, nem szabad elfeledkezni a háború borzalmairól.