Az európai emberek biztonsága a legfontosabb, ezért a migrációt Európa határain kívül kell tartani - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a franciaországi Lyonban szombaton történt késes támadás kapcsán.

A tárcavezető az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: együtt érzünk francia barátainkkal a gyász és a fájdalom óráiban, bízunk benne, hogy ennek az aljas támadásnak nem lesz több áldozata. Szijjártó Péter egyúttal minden sérültnek teljes felépülést kívánt.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

"A magyar álláspont világos: nem lehet az európai életforma része, hogy egy buszmegállóban, egy utcai vásáron vagy egy koncerten az életünket kelljen féltenünk, mert vannak olyanok, akik itt élnek Európában, de el akarnak pusztítani bennünket - szögezte le a külügyminiszter, majd hozzátette: 

"a legfontosabb az európai emberek biztonsága, a migrációt Európa határain kívül kell tartanunk". 

Mint ismert, egy 19 éves fiatal férfit agyonszúrt, és kilenc embert megsebesített szombaton Lyon elővárosában egy merénylő. A férfit, akinek indítékai egyelőre nem ismertek, őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték a hatóságok gyilkosság és gyilkossági kísérletek miatt. A BFM francia televíziós csatorna szerint a tettes azt állítja magáról, hogy afgán, és 1986-ban született.