Ahmed Maitík, az ENSZ támogatását élvező líbiai egységkormány miniszterelnök-helyettese élesen bírálta a nemzetközi közösség, különösen az Európai Unió migrációs politikáját.

Maitík a Die Presse című osztrák lap szerdai számában megjelenő interjújában, amelyből előzetesen részleteket közöltek kedden hírügynökségek, arról beszélt, hogy a nemzetközi közösségnek és az EU-nak is inkább tárgyalóasztalhoz kellene ülnie a tripoli székhelyű vezetéssel, hogy megoldást találjanak a nemzetközi problémát jelentő migrációra, nem pedig bírálni az egyébként fegyveres konfliktusban álló líbiai kormányt a migránsokkal való bánásmódja miatt.

Maitík hangsúlyozta, hogy a migránsok számára egyébként sem Líbia a végcél, hanem Európa. Líbiát ezért nem is lehet felelőssé tenni a migrációs válságért.

"Az EU-val volt egy határvédelmi programunk. Mióta kormányra kerültünk, azt halljuk az uniótól, hogy a program működni fog. Eddig azonban csak ígéreteket hallottunk, de nem láttunk semmit. Líbia déli határának ellenőrzéséről van szó. Ugyanis ott kezdődnek a problémák. Az európaiak azonban láthatólag csak azért aggódnak, hogy miként felügyeljük a partvidékünket" - sérelmezte a kormányfőhelyettes.

A politikus egyben visszautasította a líbiai vezetést a migránsokkal való bánásmód miatt ért bírálatokat. Kijelentette: törvényszegők kerülnek a hírhedt internáló központokba.
"Háborúban állunk, a fővárost támadják. Ilyen körülmények között nehéz a migrációs kérdéssel foglalkozni. Természetesen az elénk tárt sok jelentés és történés miatt nem vagyunk boldogok. Ugyanakkor minden tőlünk telhetőt megteszünk. De azt ne várják tőlünk, hogy a kormány majd félreteszi azt a sok problémát, amellyel a líbiaiak küszködnek, hogy kizárólag a migránsok gondjaival foglalkozzon" - figyelmeztetett Maitík.

A líbiai politikus visszautasította azt az elképzelést, hogy országa területén menekültügyi központokat hozzanak létre. "Miért Líbiában? Miért nem igyekeznek a problémát még azelőtt kezelni, hogy Líbia érintett lenne? Miért nem foglalkoznak a származási országokkal, ott segítve az embereken, még mielőtt Líbiába jönnének?" - vetette fel Maitík.

Egyben a nemzetközi közösség egyértelmű támogatását követelte a rivális tobruki vezetéshez hű Halifa Haftar tábornokkal szemben, akinek csapatai április végén offenzívát indítottak Tripoli elfoglalására. Aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy országa olyan alkuk tárgyává válhat, amelyeket Líbia feje fölött kötnek meg.

Maitík cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint a Tripolit védelmező milíciák között az al-Kaida terrorhálózathoz köthető csoportok is vannak.
Ahmed Maitík a 2016-ban megalakult líbiai egységkormány egyik legbefolyásosabb tagja. A miszrátái üzletember az elnöki tanácsnak is tagja.