ENSZ-főtitkár: Észak-Korea engedje szabadon a politikai foglyokat

koreai állami propaganda, Észak-Korea ünnepségek/propaganda
This picture taken on August 9, 2017 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on August 10, 2017 shows a rally in support of North Korea's stance against the US, on Kim Il-Sung square in Pyongyang. - North Korea on August 10 said US President Donald Trump was "bereft of reason" and would only respond to force, as it elaborated on a threat to attack the US Pacific territory of Guam. (Photo by STR / KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Vágólapra másolva!
Az összes politikai fogoly szabadon engedésére szólította fel szerdán Észak-Koreát Antonió Guterres ENSZ-főtitkár.
Vágólapra másolva!

A világszervezet vezetője egyben azzal vádolta meg Phenjant, hogy az önkényes őrizetbe vételekkel, a kínzásokkal, a kényszermunkával és a kivégzésekkel megsérti az emberi jogokat a fogolytáborokban.

Tüdővész, májgyulladás és éhhalál a táborokban

Guterres felhívását a világszervezet szeptember 17-én kezdődő Közgyűlése 74. ülésszakához benyújtott jelentésében tette közzé. A dokumentumban foglalkozik Észak-Korea általános emberi jogi helyzetével, a tavaly szeptembertől idén júliusig terjedő időszakra vonatkozólag.

Hangoztatta, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban

az embereket alapvető emberi jogaik gyakorlásáért őrizetbe veszik és letartóztatják.

A jelentésben idézték azokat az embereket, akiket a Hamgjong tartományban lévő Dzongori táborban tartottak fogságban. Kiderült, hogy a táborban háromezer ember lehet, és számos jelentés szerint

több rab is éhen halt.

Ugyancsak itt gyakori a tüdővész és a fertőző májgyulladás. Számos jelentés szólt arról is, hogy az őrök több embert agyonvertek.

Engedjék be az emberi jogi főbiztost

Az ENSZ-főtitkár a világszervezetnek készített jelentésében számos javaslatot tett, amelyekben egyebek között felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen lépéseket az emberi jogok helyzetének javítására az országban.

Antonió Guterres szerint Észak-Koreában folyamatosan megsértik az emberi jogokat Forrás: AFP/Str

Az ajánlások között szerepelt az is, engedjék be az országba az ENSZ emberi jogi főbiztosát, hogy a helyszínen ellenőrizze a helyzetet.