Két év próbaidőre bocsátotta és kártérítés megfizetésére ítélte a helsingborgi bíróság azt a palesztin migráns hátterű imámot, aki a zsidókat azzal sértegette, hogy egy nyilvános rendezvényen kijelentette: ők a disznók, illetve a majmok leszármazottai. A férfi azzal „védekezett", hogy „csak" az Izraelben élő zsidókat sértegette, nem minden zsidó embert.

Az antiszemita bűncselekményekről hírhedtté vált Malmö közelében fekvő, dél-svédországi Helsingborg városában, 2017 júliusában a helyi palesztin-svéd kulturális központban rendezett eseményen egy 39 éves, palesztin migráns hátterű imám arab nyelven - többek között - arról beszélt a hallgatóságnak, hogy a zsidók a disznók és a majmok leszármazottai, illetve más módon is sértegette a zsidóságot, valamint Izrael Államotírja a Breitbart az SVT svéd közszolgálati csatorna egyik adásában elhangzottakra hivatkozva.

Az antiszemita imám szavait valaki rögzítette, majd a hanganyag nyilvánosságra került.

Emiatt - egy feljelentés nyomán - eljárás indult a muszlim vallási vezető ellen.Az imám - akinek a nevét a sajtóban nem közölték - a bíróság előtt azzal védekezett, hogy kijelentéseit nem minden zsidóra értette, „csak" az Izraelben élőkre, külön kiemelve a jeruzsálemi „rezsim" vezetőit.

A svéd igazságszolgáltatást azonban nem hatotta meg az antiszemita palesztin migráns magyarázkodása.

A bíróság sajtóközleménye alapján az imám szavai gyűlöletbeszédnek minősülnek, és nem >>csupán<< Izrael Állam, vagy annak hadereje, hanem valamennyi zsidó vallású és származású ember ellen irányulnak.A per eléggé elhúzódott, jogerős ítélet pedig csak hétfőn született.

Ennek tartalmát az imám ügyvédje, Ylva Norling Jönsson közölte a helyi médiumok, illetve a köztévé munkatársaival.

Az ítélet értelmében a vádlottat két év próbaidőre bocsátották, de ha ez idő alatt más bűncselekményt is elkövet, akkor súlyosbító ítélet következhet.Ezen kívül az imám 60 napon belül köteles 3 ezer svéd korona (kb. 87 ezer forint) kártérítés megfizetésére.

Helsingborg zsidó közössége üdvözölte a bíróság döntését.