Dimitrisz Avramopulosz az EU migrációs biztosa a Ruandával folytatott tárgyalásokra hivatkozva felszólította az EU tagállamait, hogy fogadjanak be migránsokat közvetlenül az afrikai országokból. A görög politikus követelései egybecsengenek az amerikai bevándorláspárti milliárdoshoz, Soros Györgyhöz köthető álcivil szervezetek (NGO) követeléseivel. A magyar külügyminiszter szerint viszont az európai emberek biztonsága érdekében a migrációt Európán kívül kell tartani – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Avramopulosz azt szeretné, ha az EU tagországai sokkal több migránst hoznának Európába a különféle afrikai országok befogadóközpontjaiból. 

Dimitrisz AvramopuloszForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Felszólítom a tagállamokat, hogy minél előbb hajtsák végre a migránsok befogadására irányuló kötelezettségvállalásaikat - jelentette ki a görög politikus.

Az EU-biztos külön kiemelte Líbiát, ahol becslések szerint legalább 500 ezer migráns van - adta hírül a Breitbart amerikai hírportál.

A migrációs biztos szavai egybecsengenek a migránsok szállításával foglalkozó egyik Soros-hajó, a Sea-Watch 3 német származású kapitánynője, Carola Rackete nyilatkozatával, aki követelte, hogy  az EU legalább 500 ezer migránst fogadjon be Líbiából.

Migránsok a Földközi-tengeren. A kép illusztrációForrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Rackete korábban már összetűzésbe került az olasz hatóságokkal, illegális migráció elősegítése és a hatóságok utasításainak megtagadása miatt indítottak eljárást ellene.

A kapitányt végül elengedték, de az akkor még a bevándorlásellenes Matteo Salvini irányítása alatt lévő belügyminisztérium kiutasította Racketet az országból. 

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű, szintén Soros Györgyhöz köthető NGO is hasonló követeléseket fogalmazott meg Németországgal szemben – igaz, ebben az esetben „csak" 3800 migráns befogadásáról esett szó. 

Avramopulosz elmondta, eddig mintegy 35 ezer migráns érkezett Afrikából Európába az EU áttelepítési program részeként az elmúlt két évben,  de hozzátette: „Az áthelyezésnek kell lennie a védelemre szorulók legfontosabb uniós bevándorlási módjának."

Az EU-ban nem mindenki ért egyet azzal, hogy meg kellene nyitni az utat a további migrációhoz.

A hétvégén Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: Európa polgárainak biztonsága kiemelkedő fontosságú, a migrációt Európán kívül kell tartani.  Ezt a múlt hétvégi lyoni merénylettel kapcsolatban nyilatkozta Szijjártó, ahol az elkövető egy afgán migráns volt.

A franciaországi késes támadásban egy ember meghalt, kilencen pedig megsebesültek. 

Nem lehet része az európai életmódnak, hogy félteni kell az életünket a buszmegállóban, egy utcai vásáron vagy egy koncerten. Vannak olyan emberek, akik itt élnek Európában, mégis el akarnak pusztítani minket  - fogalmazott a magyar külügyminiszter.