Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kap számára is megfelelőnek ítélt nemzetközi segítséget elsősorban Brüsszeltől, akkor rászabadítja a migránsokat Európára. Erdogan más módon is szabadulna a Törökországban élő 4 millió migránstól, közülük 1 millió szírt például visszatelepítene az ország északi részén létrehozandó (vélhetően törökök által felügyelt) biztonsági övezetbe.

„Adjanak nekünk logisztikai támogatást, és akkor 30 kilométeres mélységben nekilátunk házakat építeni Észak-Szíriában. Így emberi körülményeket tudunk biztosítani. Vagy ez lesz, vagy elnézést, de megnyitjuk a kapukat. Vagy megkapjuk a támogatást, vagy sajnáljuk, de nem tudjuk egyedül viselni ezt a terhet. Nem kaptunk segítséget a nemzetközi közösségtől, különösen az Európai Uniótól" - hangoztatta Erdogan.

Törökország egy 2016 márciusában kötött megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak és külön Angela Merkel német kancellárnak, hogy több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a kontinens felé tartó migránsáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat.Törökországban mintegy 4 millió migráns és menekült él, akik közül 3,6 millió szír állampolgár.

A török hatóságok szerint eddig csak 350 ezren tértek vissza a török ellenőrzés alatt álló észak-szíriai területekre.

Törökország által Európára rázúdított migránsok a Balkánon, 2015-ben. A kép illusztráció.Forrás: Origo

Erdogan szeptember végéig hozná létre a biztonsági övezetet a határ közelében Washingtonnal egyetértésben. A török elnök célja, hogy eltávolítsa a térségből a szíriai kurd erőket, illetve gátat vessen a migránsok és menekültek áradatának.Erdogan attól tart, hogy az ostrom alatt álló Idlíbből szíriaiak újabb milliói érkezhetnek országába.

Az ENSZ úgy tudja, hogy több mint 570 ezren mentek el a nagyrészt ellenzéki irányítás alatt lévő tartományból azóta, hogy a damaszkuszi kormány áprilisban offenzívát indított annak visszaszerzéséért.

Egyelőre nem tudni, hogy a zóna kinek az ellenőrzése alatt állna, és mekkora területre terjedne ki, de a török elnök mindenképp azt akarja, hogy Észak-Szíria Ankara ellenőrzése alatt álljon a jövőben.

Ennek érdekében kész vállalni a konfliktust Brüsszellel, Moszkvával, Teheránnal, sőt Washingtonnal is.