Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát csütörtökön Kabul központjában, az afganisztáni NATO-misszió főhadiszállása közelében, a diplomatanegyedben, nem messze az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségétől - közölte Naszrat Rahimi belügyi szóvivő. A tálib lázadók vállalták magukra a támadást, de hivatalosan ezt még nem erősítette meg senki. 

A nagy erejű robbanást egy kisbuszba rejtett pokolgép okozta, helyi idő szerint reggel 7:30 körül.

Az Al Jazeera katari hírportál információi alapjána támadás elkövetését a tálib lázadók vállalták magukra.

Hivatalosan ezt még nem erősítették meg az afgán hatóságok. 

A dél-ázsiai országban működő Resolute Support fedőnevű NATO-misszió időközben közölte: egy román és egy amerikai katona is meghalt. A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a román katona éppen őrjáraton volt az erősen őrzött - Zöld Zóna néven ismert - kormányzati és diplomata negyed mentén.

Románia 2002 óta vesz részt az afganisztáni békefenntartó műveletekben, jelenleg 762 román katona szolgál a nemzetközi békefenntartó misszióban. 2002 óta harminc román katona vhalt meg Afganisztánban.

A merénylet az afgán főváros Sas-Darak negyedében történt, amely külföldi nagykövetségeknek - többek között az amerikainak - és kormányzati épületeknek ad otthont, és amelyet szigorúan őriznek a biztonsági erők.

A Nemzeti Biztonsági Igazgatóság (NDS), az afgán hírszerző szolgálat épülete szintén ebben a városrészben található.

Naszrat Rahimi belügyi szóvivő az Al Arabiya nevű, dubai székhelyű pánarab hírportálnak elmondta, hogy egy autóba rejtett pokolgép robbant fel Sas-Darak negyed főutcájában.A robbanás legalább 12 autóban okozott kárt. A rendőrség gyorsan lezárta a térséget. A közösségi médiában megjelent videofelvételeken azt lehetett látni, hogy a területen fehér füst gomolygott.

A szóvivő közlése alapján, vannak halálos áldozatok, de a számuk még nem tisztázott. A helyi kórház igazgatója szerint legalább harminc ember megsebesült.

Az afgán titkosszolgálat egyik tisztje azt nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a robbantás egy ellenőrzőpontnál következett be.

A rendőrség már lezárta a helyszínt, ami tele van rohamkocsikkal – fűzte hozzá.

Zabihullah Mujahid, a tálib lázadók szóvivője az Al Arabiya szerint már közölte, hogy a szervezetük által elkövetett robbantásban 30 személy halt meg, köztük az afgán fegyveres erők 8 katonája és 12 külföldi állampolgár.Az afgán kormány viszont szinte azonnal, hivatalosan is megcáfolta a tálibok szóvivőjének a halálos áldozatok számáról szóló bejelentését, ugyanakkor erre vonatozóan nem hozott nyilvánosságra saját adatokat.

Az afgán biztonsági szolgálat tagjai a Kabul központjában, az afganisztáni NATO-misszió főhadiszállása közelében elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2019. szeptember 5-én.Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Gul Ahmad Ayubi, a diplomatanegyed közelében lévő Wazir Mohammad Akbar Khan nevű kórház igazgatója azt mondta az Al Jazeera tudósítójának, hogy az általa vezetett intézménybe

30 sebesültet és 3 holttestet szállítottak be.

A héten ez volt már a második merénylet a fővárosban, amelyet a tálibok hajtottak végre.

Hétfő éjszaka Kabul keleti részében a szélsőségesek a külföldiek lakta épületegyüttest vették célba.

Akkor legkevesebb 16 ember meghalt, több mint száz pedig megsebesült.

A halottak között volt Románia kabuli külképviseletének az egyik munkatársa is. Egy sebesült pedig szintén a kabuli nagykövetségen dolgozó román állampolgár volt.