A Dorian után menekülnének az emberek a Bahamákról

A Dorian hurrikán pusztításának nyomai a Bahama-szigetekhez tartozó Abacón
Abaco, 2019. szeptember 6. A Dorian hurrikán pusztításának nyomai a Bahama-szigetekhez tartozó Abacón 2019. szeptember 5-én. A trópusi vihar hatalmas károkat okozott a Bahamákon, legkevesebb húsz ember életét vesztette, sokan eltűntek. MTI/AP/Gonzalo Gaudenzi
Vágólapra másolva!
Menekülni próbálnak az emberek a Bahamák hurrikán sújtotta északi szigeteiről, pénteken több százan gyűltek össze hajókra várva a Great Abaco-sziget kikötőjében, szatyrokban vagy bevásárló kocsikban őrizve megmaradt csekély javaikat - írta helyszíni jelentésében az amerikai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Egyesek már röviddel csütörtök éjfél után megkezdték a sorban állást, hogy átjuthassanak a New Providence szigetén található fővárosba, Nassauba, ahonnan nagyobb eséllyel utazhatnak el. Egyikük arra panaszkodott, hogy

Hivatalos adatok eddig 30 halálos áldozatot erősítettek meg, általános vélemény szerint azonban

az áldozatok száma több százra, vagy akár több ezerre rúghat.

Egyelőre nincs kormányzati szinten szervezett kimenekítés, de az ország védelmi erőinek egyik kompja a saját munkatársaikon kívül fel tudott venni további 160 embert. A tömeg nyugodtan várakozott, miközben a tengerészek kiválogatták a nőket és gyerekeket, akiket először engedtek föl a fedélzetre, és csak utána következhettek a férfiak.

A Dorian hurrikán pusztításának nyomai a Bahama-szigetekhez tartozó Abacón 2019. szeptember 5-én Forrás: MTI/AP/Gonzalo Gaudenzi

A sziget mellett lehorgonyzott brit hadihajóról egy partra szállító járművel

segélyszállítmányt tettek ki, benne takarókkal és 500 doboz előre elkészített étellel.

Egy doboz négy személy számára elegendő egy alkalommal. Két magántulajdonban lévő jachttal több raklapnyi ivóvizet hoztak.

A Dorian hurrikán pusztítása a Bahama-szigetek északi részéhez tartozó Marsh Harbour környékén szeptember 3-án Forrás: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Paul Halliwell

A bahamai komp kapitánya azt ígérte, hogy később visszatérnek, és még több segélyt hoznak. Mint mondta, rövidesen megérkezik a segítséggel a fegyveres erők egy másik, valamivel nagyobb hajója is.

Több száz fős tömeg gyűlt össze a szigeten egy kisebb repülőtéren is,

ahonnan kisrepülőgépeken elszállítják a leginkább rászorulókat, a betegeket és öregeket. Az evakuálás lassan halad, emiatt csalódottak azok, akiknek kedden mindenüket elpusztította a legerősebb kategóriába sorolt, 5-ös erősségű Dorian hurrikán, és most nincs hol meghúzniuk magukat.

A hurrikán a szárazföldre tette a kikötőben lévő hajókat Forrás: AFP

A Nagy-Bahama-szigeten az emberek hosszú sorban állva várták, hogy egy nagy óceánjáró hajóról élelmet és vizet osszanak nekik.

A bahamai egészségügyi minisztérium

azt ígérte, helikoptereket és hajókat küld segítségül, de figyelmeztetett, hogy az áradások miatt ez késhet.