Csillapodott Dorian, egyes fokozatúra minősítették a vihart

2019.09.06. 10:00

Mostanra kitombolta magát a Dorian hurrikán, amely előzőleg Dél-Karolinában özönvízszerű esőzések okozott és házakat söpört el. A Bahamákon történt a legnagyobb pusztítás: a vihar a hét elején még 295 kilométeres széllel söpört végig a szigeteken, ahol harmincan meghaltak a hurrikán miatt.

Florida lakosságát sem kímélte a vihar, ahol hárman haltak meg a viharra készülődés vagy az evakuálás közben. Egy 85 éves férfi pedig Észak-Karolinában éppen a házát deszkázta be, amikor lezuhant a létráról és szörnyethalt. A vihar ebben a térségben csendesedett le: jelenleg mindössze 150 kilométeres széllel folytatja az útját Észak-Karolina partvidéke felett.

Az amerikai meteorológiai szolgálat egyes fokozatúra minősítette le pénteken a Dorian hurrikánt. 

Helyi lakos a Dorian hurrikán által elpusztított házának romjai között a Bahama-szigeteken fekvő High Rock közelébenForrás: MTI/AP/Ramon Espinosa

A hatóságok amellett, hogy a lakosságot felszólították, vonuljon biztonságos helyre, a hadihajókat arra utasították, a tengeren kerüljék ki a vihart. A harci repülőgépeket pedig az ország belső területeire vezényelték. Több mint hétszáz, csütörtökre-péntekre tervezett polgári repülőgépjáratot töröltek.

A vihar előzőleg Dél-Karolinában tombolt, ahol özönvízszerű esőzésekkel okozott árvizet. Több mint 250 ezer háztartásban szünetelt az áram. Charleston történelmi városmagjának útjait elárasztotta, több mint 150 fát és villanyoszlopot kifordított a talajból. Dél-Karolinától Delaware államig terjedően állatokat menekítettek ki a partvidékről légi úton.

A Dorian hurrikán pusztításának nyomai a Bahama-szigetekhez tartozó AbacónForrás: MTI/AP/Gonzalo Gaudenzi

A Bahamákon - ahol a hét elején óránkénti 295 kilométeres széllel pusztított a hurrikán - közben harmincra nőtt a Dorian halálos áldozatainak száma - közölte a CNN amerikai hírtévének adott interjújában Hubert Minnis, a szigetország miniszterelnöke. Több generációra hatással lévő katasztrófáról beszélt.