Meghalt Robert Mugabe

politics Horizontal
(FILES) This file photo taken on November 04, 2017 shows Zimbabwe's President Robert Mugabe delivering a speech during the Zimbabwe ruling party Zimbabwe African National Union- Patriotic Front (Zanu PF) youth interface Rally in Bulawayo. President Robert Mugabe is under house arrest in Zimbabwe, South African President Jacob Zuma said in a statement on November 15, 2017 after the Zimbabwean military appeared to have taken control of the country."President Zuma spoke to President Robert Mugabe earlier today who indicated that he was confined to his home but said that he was fine," the South African government said in a statement. / AFP PHOTO / ZINYANGE AUNTONY
Vágólapra másolva!
A volt zimbabwei elnök, aki 37 éven át irányította az országot, 95 éves korában halt meg.
Vágólapra másolva!

Családja, illetve a Twitteren Emmerson Mnangagwa hivatalban lévő elnök is megerősítette halálhírét.

"Mugabe volt Afrika felszabadításának és egységének a jelképe, életét a zimbabwei nép felszabadításának, és jogai kiterjesztésének szentelte. Sosem merül feledésbe az, amit tett a népünk és a kontinens történelmében" - írta Mnangagwa.

A Reuters úgy tudja, hogy Mugabe

Szingapúrban halt meg, ahol az utóbbi években többször gyógykezelték.

Mnangagwa tavaly novemberben - amikor Mugabét egy szingapúri kórházba vitték - azt mondta, hogy a volt elnök már nem tud járni. Nem árulta el azonban, hogy mivel kezelték. Zimbabwei kormányilletékesektől gyakran lehetett hallani, hogy szürkehályogja van. Tagadták a magánkézben lévő médiában megjelenő híreket arról, hogy prosztatarákban szenved.

Robert Mugabe Forrás: AFP/Zinyange Auntony

Mugabe a leghosszabb ideig hivatalban lévő afrikai vezető volt, harminchét évig állt az ország élén. Ő volt az ország első elnöke, aki a brit gyarmati uralom megszűnése, a függetlenség kivívását követően

vasmarokkal irányította az afrikai államot.

Két éve, 2017 novemberében távolították el a hatalomból katonai puccsal.

A volt gyarmat

Harminckilenc éve, 1980. április 18-án Rhodesia Zimbabwe néven függetlenné vált, miután 90 éven át brit gyarmat volt. Ian Smith miniszterelnök már 1965-ben kikiáltotta egyoldalúan a függetlenségét, amelyet London a fehér kisebbség privilégiumainak megőrzése érdekében nem ismert el.

Az ország háborúba sodródott (1972 és 1979 között legalább 27 ezren haltak meg), a salisburyi (a mai Harare) hatóságok álltak szemben a fekete nacionalistákkal. A Lancaster House-i megállapodások után Robert Mugabe, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió (ZANU) vezetője megnyerte a választásokat és kormányfő lett.

A függetlenségi háború veteránjai 2000. február 28-án elkezdték elfoglalni a fehér kisebbség tulajdonában lévő földeket. A földfoglalási mozgalom azután indult meg, hogy a zimbabweiek elutasították azt az alkotmánymódosítási tervezetet, amely kiszélesítette volna az elnök hatásköreit, és a földreform keretében lehetővé tette volna a fehérek földjeinek kártérítés nélküli kisajátítását. Mugabét 2002 márciusában újraválasztották. A megfigyelők szerint

számos választási csalás történt,

a kampányt pedig erőszakos események kísérték.

Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) 2008 márciusában többségbe került a parlamentben. Vezetője, Morgan Tsvangirai megelőzte az államfőt az elnökválasztás első fordulójában, de végül lemondott a jelöltségről. Az egyetlen jelöltet, Mugabét júniusban ismét megválasztották.

Öt évre rá Mugabét nagy többséggel (61 százalékkal) ismét újraválasztották, pártja kétharmados többséget szerzett a parlamentben. Ellenfele, Tsvangirai választási csalásokra hivatkozott. Néhány hónappal később, 2014. december 6-án a pártelnöki tisztségbe újraválasztott Mugabe a feleségét, Grace-t a párt befolyásos női tagozatának élére nevezte ki. Az elnök heves tisztogatásba kezdett, menesztette Joice Mujuru alelnököt, akinek a helyére szövetségesét, Emmerson Mnangagwa igazságügy-minisztert nevezte ki.

November 6-án a sokáig az elnök lehetséges utódjának tekintett Emmerson Mnangagwa alelnököt leváltották. Mnangagwa elmenekült az országból. November 13-án a hadsereg vezérkari főnöke bírálta az alelnök menesztését, és figyelmeztetett, hogy

a hadsereg közbelép, ha az elnök nem fejezi be a kormánypárton belüli tisztogatást.

November 15-ére virradóra a hadsereg államcsínyt hajtott végre, harckocsik vonultak fel Hararében. Mugabét családjával együtt házi őrizetbe helyezték. November 19-én a ZANU-PF vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől Mugabét, és kizárta a pártból Grace Mugabét.

A parlament ezután az elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást (impeachmentet) indított. Ezt megelőzendő Mugabe november 21-én bejelentette lemondását, cserébe mentesült a felelősségre vonás alól. Nagyvonalú nyugellátást, rezidenciát és gépkocsiflottát kapott.

Az új államfő Mnangawa lett, aki 2017. november 24-én letette a hivatali esküt.