Meghalt Robert Mugabe

2019.09.06. 08:00

A volt zimbabwei elnök, aki 37 éven át irányította az országot, 95 éves korában halt meg.

Családja, illetve a Twitteren Emmerson Mnangagwa hivatalban lévő elnök is megerősítette halálhírét.

"Mugabe volt Afrika felszabadításának és egységének a jelképe, életét a zimbabwei nép felszabadításának, és jogai kiterjesztésének szentelte. Sosem merül feledésbe az, amit tett a népünk és a kontinens történelmében" - írta Mnangagwa.

A Reuters úgy tudja, hogy Mugabe Szingapúrban halt meg, ahol az utóbbi években többször gyógykezelték. Mnangagwa tavaly novemberben - amikor Mugabét egy szingapúri kórházba vitték - azt mondta, hogy a volt elnök már nem tud járni. Nem árulta el azonban, hogy mivel kezelték. Zimbabwei kormányilletékesektől gyakran lehetett hallani, hogy szürkehályogja van. Tagadták a magánkézben lévő médiában megjelenő híreket arról, hogy prosztatarákban szenved.

Robert MugabeForrás: AFP/Zinyange Auntony

Mugabe a leghosszabb ideig hivatalban lévő afrikai vezető volt, harminchét évig állt az ország élén. Ő volt az ország első elnöke, aki a brit gyarmati uralom megszűnése, a függetlenség kivívását követően vasmarokkal irányította az afrikai államot. Két éve, 2017 novemberében távolították el a hatalomból katonai puccsal.

A volt gyarmat

Harminckilenc éve, 1980. április 18-án Rhodesia Zimbabwe néven függetlenné vált, miután 90 éven át brit gyarmat volt. Ian Smith miniszterelnök már 1965-ben kikiáltotta egyoldalúan a függetlenségét, amelyet London a fehér kisebbség privilégiumainak megőrzése érdekében nem ismert el.

Az ország háborúba sodródott (1972 és 1979 között legalább 27 ezren haltak meg), a salisburyi (a mai Harare) hatóságok álltak szemben a fekete nacionalistákkal. A Lancaster House-i megállapodások után Robert Mugabe, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió (ZANU) vezetője megnyerte a választásokat és kormányfő lett.

A függetlenségi háború veteránjai 2000. február 28-án elkezdték elfoglalni a fehér kisebbség tulajdonában lévő földeket. A földfoglalási mozgalom azután indult meg, hogy a zimbabweiek elutasították azt az alkotmánymódosítási tervezetet, amely kiszélesítette volna az elnök hatásköreit, és a földreform keretében lehetővé tette volna a fehérek földjeinek kártérítés nélküli kisajátítását. Mugabét 2002 márciusában újraválasztották. A megfigyelők szerint számos választási csalás történt, a kampányt pedig erőszakos események kísérték.

Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) 2008 márciusában többségbe került a parlamentben. Vezetője, Morgan Tsvangirai megelőzte az államfőt az elnökválasztás első fordulójában, de végül lemondott a jelöltségről. Az egyetlen jelöltet, Mugabét júniusban ismét megválasztották.

Öt évre rá Mugabét nagy többséggel (61 százalékkal) ismét újraválasztották, pártja kétharmados többséget szerzett a parlamentben. Ellenfele, Tsvangirai választási csalásokra hivatkozott. Néhány hónappal később, 2014. december 6-án a pártelnöki tisztségbe újraválasztott Mugabe a feleségét, Grace-t a párt befolyásos női tagozatának élére nevezte ki. Az elnök heves tisztogatásba kezdett, menesztette Joice Mujuru alelnököt, akinek a helyére szövetségesét, Emmerson Mnangagwa igazságügy-minisztert nevezte ki.

November 6-án a sokáig az elnök lehetséges utódjának tekintett Emmerson Mnangagwa alelnököt leváltották. Mnangagwa elmenekült az országból. November 13-án a hadsereg vezérkari főnöke bírálta az alelnök menesztését, és figyelmeztetett, hogy a hadsereg közbelép, ha az elnök nem fejezi be a kormánypárton belüli tisztogatást. November 15-ére virradóra a hadsereg államcsínyt hajtott végre, harckocsik vonultak fel Hararében. Mugabét családjával együtt házi őrizetbe helyezték. November 19-én a ZANU-PF vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől Mugabét, és kizárta a pártból Grace Mugabét.

A parlament ezután az elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást (impeachmentet) indított. Ezt megelőzendő Mugabe november 21-én bejelentette lemondását, cserébe mentesült a felelősségre vonás alól. Nagyvonalú nyugellátást, rezidenciát és gépkocsiflottát kapott.

Az új államfő Mnangawa lett, aki 2017. november 24-én letette a hivatali esküt.