Amazónia védelmére megállapodást kötött pénteken a térség hét országa. Eszerint megelőzendő az idei nyáron történt hatalmas erdőtüzeknek, több ezer négyzetkilométernyi trópusi erdő megsemmisülésének újabb előfordulását, összehangolják katasztrófavédelmi tevékenységüket és a műholdas megfigyelést.

Kolumbia, Bolívia, Ecuador, Peru elnöke, Suriname alelnöke, Brazília külügyminisztere és Guyana természeti erőforrásokért felelős minisztere a kolumbiai dzsungelben lévő Leticiában vett részt az egynapos csúcstalálkozón. Jair Bolsonaro brazil elnök videokapcsolaton keresztül szólalt meg az eseményen.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy az ENSZ decemberi klímaváltozási csúcstalálkozóján ismét folytatnak megbeszéléseket ebben a körben. Önmagában a jó szándék már nem elég  - jelentette ki Martin Vizcarra perui elnök.

Amellett, hogy  összehangolják a védelmet, a részt vevő országok újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket. Igyekeznek összehangoltan fellépni az illegális bányászat ellen is.

Füst borítja a tüzek pusztította amazóniai dzsungelt a brazíliai Pará szövetségi államban lévő Altamira közelében 2019. augusztus 27-énForrás: MTI/AP/Leo Correa

Bolsonaro azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás annak megerősítése, hogy mindegyik részes ország szuverén.  Azzal vádolta meg a gazdag országokat, hogy el akarják venni ezt a szuverenitást tőlük.