Kanada felé tart Dorian, hurrikánriadót hirdettek

2019.09.07. 08:10

A meggyengült Dorian hurrikán Észak-Karolina partjaitól Kanada felé halad, ahol már kihirdették a hurrikán-riadót. A Bahamákon óriási pusztítást végzett a hurrikán, az áldozatok száma több százra, vagy akár több ezerre rúghat.

Észak-Karolinában elsősorban a part mentén fekvő, festői kis szigetvilágban - amelyet Outer Banksnek neveznek - pusztított a hurrikán. Ocracoke szigetét az esőzés és az óceán hullámai csaknem teljesen elöntötték, a szigetet és az ott élőket a vihar elszigetelte a külvilágtól.

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó bejelentette, hogy a mentőcsapatok készen állnak, és várhatóan helyi idő szerint szombaton reggel - amikor Ocracoke megközelíthetővé válik - megkezdik a szigeten rekedtek kimentését. A kormányzó információi szerint a vihar a szigeten nem követelt halálos áldozatot, de az államban több mint 135 ezer ház maradt áram nélkül.  Az egyes erősségű hurrikán pénteken este fordult a nyílt vizek felé, és az amerikai Országos Hurrikán Központ jelzései szerint lassan az északkeleti Massachusetts állam, majd Kanada felé tart.

A Dorian hurrikán pusztítása a Bahama-szigetek északi részéhez tartozó Marsh Harbour környékén szeptember 3-ánForrás: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Paul Halliwell

A Bahamákhoz tartozó Abacón nincs élelem, nincs víz, holttestek úsznak a vízben, és az emberek rövidesen megbetegszenek. Hivatalos adatok eddig 30 halálos áldozatot erősítettek meg, általános vélemény szerint azonban az áldozatok száma több százra, vagy akár több ezerre rúghat.