Elfogtak a németországi Hamburgban egy tunéziai migráns nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet tagja volt.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a háromgyermekes nő 2015 januárjában kiskorú gyermekeivel Németországból Törökországba, majd onnan az akkori - szintén migráns hátterű - férjével és a gyerekekkel Szíriába utazott.

A német-tunéziai kettős állampolgárságú gyanúsított a terrorszervezet egykori fővárosában, Rakkában telepedett le családjával. A migráns nő feladata a háztartás vezetése és az Iszlám Állam ideológiájának megfelelő gyereknevelés volt - közölte a legfőbb ügyészség.

A gyanúsított férje az ISIS harcosa volt, és 2015 tavaszán esett el a szíriai Kobane körüli harcokban.

Az özvegy néhány hónappal később hozzáment egy Németországban közismert, ghánai migráns hátterű - Deso Dogg művésznevű - egykori rapzenészhez, aki még 2014-ben csatlakozott a dzsihadistákhoz Szíriában, és a legutóbbi értesülések szerint tavaly meghalt egy légicsapásban.

A többi között terrorszervezetben viselt tagsággal gyanúsított nő új házassága megromlott, és viták miatt, valamint azért, hogy negyedik gyermekét Németországban szülje meg, 2016 szeptemberében, terhesen, három gyermekével együtt visszatért.

Egy júniusban ismertetett belügyminisztériumi kimutatás szerint az utóbbi években mintegy 1050-an távoztak Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz.Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal (is), és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban. A terroristák egyharmada visszatért Németországba, 220 fő meghalt, további mintegy 160-ról pedig nincsenek információk.

Valószínűleg nagy részük meghalt a harcokban, de előfordulhat, hogy az Iszlám Állam visszaszorítása után néhányuknak sikerült elmenekülni és elrejtőzni.