Biztonsági cégeket bérelnek fel a migránsok lakta svédországi no-go zónákban, hogy segítsék a rendőrség munkáját - adta hírül a V4NA nemzetközi hírügynökség az svéd SVT tévécsatorna információi alapján. A migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekmények száma pedig egyre csak nő - fűzték hozzá.

Söderhamn az egyike azoknak a svéd településeknek, amelyek arra kényszerültek, hogy biztonsági cégeket bízzanak meg járőri munkával, ugyanis a helyi rendőrség már nem tud megbirkózni a migráns bandákkal.

Migránsok Svédországban. A kép illusztrációForrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

Az SVT jelentése szerint önkormányzati forrásból finanszírozzák a biztonsági őrök fizetését.

De nem csak Söderhamnban, hanem Stockholm több hírhedt no-go zónájában – Tensta, Järva, Rinkeby, és Husby – is elkezdték alkalmazni a módszert, eddig nagyjából 70 millió svéd koronát (6,5 millió eurót) költöttek a magán biztonsági cégek kifizetésére.

Erik Slottner kereszténydemokrata politikus szerint a biztonsági őrök segíthetnek a rendőröknek a kábítószer-kereskedelem elleni harcban. "A csökkenő droghasználat nyomán pedig csökkenhet a környékbeli lövöldözések száma is" - fűzte hozzá Slottner.

Közel egy évvel ezelőtt Järva helyi önkormányzata kérelmezte, hogy a kiemelt biztonsági kockázatúnak minősített területeken lehetővé tegyék a biztonsági cégek számára, hogy együtt dolgozhassanak a rendőrökkel.

A kérelmet csupán a múlt héten hagyták jóvá, így hamarosan indulhat a közös munka.