Milliók maradtak áram nélkül Tokió agglomerációjában, a térségben óránkénti 200 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel pusztít a Faxaj tájfun.

A tájfun helyi idő szerint hétfőn hajnali 5 órakor érte el a Tokiói-öböl partján fekvő Csiba városát. A tokiói elektromos művek tájékoztatása szerint Tokió agglomerációjában és Sizuóka prefektúrában 900 ezernél is több háztartásban nincs áram.

Áradások és földcsuszamlások is fenyegetnekForrás: AFP/JIJI PRESS

A fővárosban és környékén reggel 8 óráig minden vonatot leállítottak. Vasárnap 135, hétfőn pedig mintegy 100 járatot kellett törölni a tokiói reptéren.

A hatóságok a széllökések mellett árvíz és fölcsuszamlás veszélyére is figyelmeztettek az érintett területen.

Egy ötvenéves nő meghalt, egy tokiói utcán bukkantak rá és szállították kórházba.

Az NHK közszolgálati televízió beszámolója szerint egy közeli térfigyelő kamera felvétele megörökítette, hogy erős széllökések hozzácsapták egy épület falához.Egy másik, a húszas éveiben járó nőt Tokiótól keletre, Icsira tartományban kimentették házából, miután egy vasoszlop csapódott otthonába, átütve a tetőt. A nő súlyosan megsérült.

Az NHK szerint évek óta a Fakszaj tájfun volt a legerősebb trópusi vihar Tokió környékén. Meteorológusok előrejelzése szerint a térségben - a szezon átlaghőmérsékletétől eltérően - akár 36 Celsius-fokos hőmérséklet is lehet, ami a hőguta veszélyével fenyeget.