2500 embert tartanak nyilván eltűntként a Bahamákon

Dorian, hurrikán, vihar
High Rock, 2019. szeptember 6. Helyi lakos a Dorian hurrikán által elpusztított házának romjai között a Bahama-szigeteken fekvő High Rock közelében 2019. szeptember 5-én. A trópusi vihar hatalmas károkat okozott a Bahamákon, legkevesebb húsz ember életét vesztette, sokan eltűntek. MTI/AP/Ramon Espinosa
Vágólapra másolva!
Csaknem 2500 embert tartanak nyilván eltűntként a Bahamákon a rendkívüli pusztítást okozó Dorian hurrikán pusztításai nyomán.
Vágólapra másolva!

A hatóságok szerint az eltűntek listáján feltüntetett emberek közül lehetnek olyanok is, akik a szigeteken kialakított menhelyeken kerestek menedéket.

"A listát még nem vetették össze az evakuáltak és a menhelyeken lévők adatait tartalmazó kormányzati nyilvántartással. Folyamatban van az adatbázisok feldolgozása" – mondta Carl Smith, a katasztrófavédelmi hatóság szóvivője sajtótájékoztatóján.

Rávilágított, hogy több ezren vannak még a szigeteken létesített menedékhelyeken.

Helyi lakos a Dorian hurrikán által elpusztított házának romjai között a Bahama-szigeteken fekvő High Rock közelében 2019. szeptember 5-én Forrás: MTI/AP/Ramon Espinosa

Szeptember elején söpört végig a legerősebb kategóriába sorolt, vagyis 5-ös erősségű Dorian hurrikán a Bahamákon, teljes kerületeket letarolva és kulcsfontosságú infrastruktúrákat tönkretéve, köztük repülőtéri leszállópályákat és egy kórházat.

A helyi hatóságok eddig ötven halálos áldozatot erősítettek meg, de szerintük félő, hogy ennél jóval magasabb lehet a tényleges szám,

mert egyre több holttestre bukkannak a romok alatt és a vízzel borított területeken.

A szigetek körül uralkodó kaotikus állapotok akadályozzák a légi és vízi közlekedést, így a mentést is.
Smith szerint eddig több mint ötezer embert helyeztek biztonságba New Providence szigetén, de az utóbbi időben elapadt az evakuálást kérők száma.

Tisztségviselők szerint Abacóra, a hurrikán pusztításai által legsúlyosabban érintett területek egyikére már a nap folyamán helyreállhat – igaz csak korlátozott mértékben – a légi forgalom.