Elképesztő sivalkodásba kezdtek a balliberális EP-képviselők és Soros György álcivil szervezetei azt követően, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság novemberben hivatalba lépő elnöke létrehozta az Európai életforma védelme elnevezésű biztosi portfóliót. És ez a tárca foglalkozik majd a migrációval. A tárca elnevezése erősen tükrözi a magyar álláspontot ezzel a problémával kapcsolatban. Magyarországon a totálisan megbukott, és nulla társadalmi támogatottsággal rendelkező Jávor Benedek elfogadhatatlannak nevezte az elnevezést, persze az már nem derült ki, hogy mi baja van ezzel. (Jávor Benedek egyébként Karácsony Gergely párttársa, a Párbeszéd nevű pártban.) A háttérben feltehetően az állhat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, majd a visegrádi négyek a 2015-ös migrációs válság kezdete óta folyamatosan arról beszélnek, hogy veszélyben van a most látható európai életforma az illegális migráció és a terrorizmus miatt. Úgy látszik, az új Európai Bizottság is kezdi felismerni a valódi problémákat.

Az Európai életforma védelme portfóliót a jövőben Margaritisz Szkínasz vezetheti majd – jelentette be kedden Urusla von der Leyen, a bizottság megválasztott elnöke. A megnevezéssel kapcsolatban elsők között a bevándorláspárti Jávor Benedek, Soros György egyik legfőbb szövetségese kezdett tiltakozni az ATV-n. Az MSZP-Párbeszéd lista egyik bukott politikusa szerint a portfólió megnevezése teljes mértékben elfogadhatatlan, de azt már nem indokolta meg, hogy miért nem tetszik neki. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke rögtön a kritikák kereszttüzébe került, mivel az európai életforma megvédéséről beszéltForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezért háborodtak fel a balliberálisok

A balliberális felháborodás azonban nemcsak Magyarországon tört ki az új portfólió megnevezésével kapcsolatban. A hisztéria megértéshez érdemes egy kicsit visszamenni az időben. Orbán Viktor miniszterelnök, majd a visegrádi négyek egészen a 2015-ös migrációs válság kezdete óta többször annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az egyik legfontosabb feladat, hogy a kontinensen mindent elkövessenek a megválasztott vezetők az európai életforma megőrzése mellett. A magyar miniszterelnök 2015 óta mindegyik évértékelő beszédében kiemelte, hogy az európai kontinensen az egyik legfőbb feladat, hogy az általunk megismert életforma megmaradjon.

Azzal, hogy Ursula von der Leyen így nevezte el a migrációval is foglalkozó biztosi tárcát, egyértelműen elfogadta a magyar és a visegrádi négyek álláspontját. A megválasztott bizottsági elnök jól láthatóan szakított elődje hozzáállásával és a portfólió létrehozása azt mutatja, hogy véget érhet az a brüsszeli politika, amely számára a legfontosabb szempont az ideérkező illegális bevándorlók jólétének a biztosítása volt, szemben az európai kontinens értékeinek és életformájának a megőrzésével. Mindez pedig értelemszerűen kiváltotta a balliberális tábor haragját. 

Soros György álcivil szervezeteinek nem tetszik az európai életforma védelmeForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Soros György álciviljei is beszálltak a tiltakozásba

Nem meglepő módon a portfólió megnevezését követően nemcsak a bukott Jávor akadt ki, hanem Soros más szövetségesei is. Sophie in 't Veld, holland zöld képviselő szerint teljesen groteszk az új tárca elnevezése, mivel ez európai életformát senkitől sem kell megvédeni. hasonlóan nyilatkoztak más liberális és baloldali EP-képviselők, akik szintén elfogadhatatlannak nevezték az európai életforma védelmét, mivel szerintük ez egy kirekesztő formula. Mármint a balliberálisok szerint kirekesztés védeni az európai létformát.

Soros legjelentősebb fiókszervezetei a Human Right Watch és az Amnesty International egyenesen arról sivalkodtak, hogy az új bizottság már most átvette „a szélsőjobboldal" retorikáját. Más balliberális elemzők is azt emelték ki a nyugati sajtóban, hogy ezzel az új Európai Bizottság gyakorlatilag elfogadta a magyar és a lengyel kormány azon véleményét, hogy a tömeges illegális migráció veszélyezteti az európai kultúrát.

Az Európai Bizottság egyébként rögtön visszautasította a balliberális támadásokat a portfólió elnevezésével kapcsolatban. Úgy fogalmaztak, hogy az európai életforma védelmébe beletartozik a szolidaritás, a méltóság, az egyenlőség, a béke és a biztonság megőrzése is, amelyek egyébként az Európai Unió legfontosabb értékei egyben.