Börtönbe megy a férfi, aki Ku-Klux-Klan-tagnak öltözve ijesztgette a feketéket

Vágólapra másolva!
A 38 éves férfi beismerte, hogy egy barátjával Seminary városában, Mississippi államban felgyújtottak egy fakeresztet a helyi feketék megfélemlítésére. 
Vágólapra másolva!

A 38 éves Louie Revette-t a 2017 októberi eset után szövetségi bíróság elé állították, ahol az idén áprilisban bűnösnek is mondta magát. Bevallotta: valóban az volt a szándéka, hogy megfélemlítsen egy fekete tinédzsert és a városkában lakó néhány más afroamerikait a Ku-Klux-Klan jelképével.

A szövetségi igazságügyi minisztérium polgári jogok védelmével foglalkozó felelőse, Eric Dreiband közleményben ítélte el a történteket, és leszögezte: "a fajgyűlölő bűncselekményeket a törvény minden erejével üldözni fogjuk". A férfit 11 év börtönre ítélték.

Revette

barátját szintén bűnösnek találták,

de az ő perében csak novemberben születik ítélet.

A Ku-Klux-Klan az amerikai polgárháború (1861-1865) után jött létre, azok a déli fehérek alakították meg Tennessee államban, akik ellenezték a rabszolgaság eltörlését. A még jelenleg is működő, titkosan szerveződő társaság a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti, és a déli tagállamokban volt - és maradt - aktív. Feketéket akasztottak fel, vertek és lincseltek meg, összejöveteleiken fehér csuklyákba bújva óriási fakereszteket égettek.

A szövetségi legfelsőbb bíróság - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be - 2003 augusztusában érvényesnek mondta ki azt a törvényt, amely

megtiltotta a feketék megfélemlítését keresztek lángra lobbantásával.

Tavaly októberben egy texasi férfit ítéltek egyéves börtönbüntetésre, mert egy műanyag babát akasztott fel afroamerikai szomszédjai lépcsőjén.