A Nyugat-Balkán európai integrációját sürgetik a V4-ek kormányfői

2019.09.12. 18:22

A Nyugat-Balkán európai uniós integrációja nagyon fontos az egész kontinens biztonsága, a nagy migrációs hullámok korlátozása miatt - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Prágában a visegrádi kormányfők közös sajtótájékoztatóján. Hasonló, az uniós bővítést sürgető álláspontot fogalmazott meg a V4-csoport és a Nyugat-Balkán államainak csúcstalálkozóját követően Andrej Babis cseh és Peter Pellegrini szlovák kormányfő is. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szintén a térség európai integrációját sürgette.

A dél-európai országok csatlakozása egyúttal esélyt jelent a V4-országok számára - közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a sajtóértekezleten. Ezzel kapcsolatban utalt a Közép- és Kelet-Európában létesülő észak-déli irányú infrastrukturális fejlesztések lehetőségeire.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszél, mellette Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh kormányfő a V4-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón Prágában 2019. szeptember 12-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kérdésre válaszolva Morawiecki megerősítette: a V4 nem egyezik bele a migránsoknak a brüsszeli kulcs szerinti átirányításába. 

Morawiecki kitért az uniós tisztújításra is, úgy értékelve, hogy a V4 kulcsszerepet játszik az Európai Bizottság összeállításában.  Utalva arra is, hogy Ursula von der Leyen megválasztott elnök a lengyel Janusz Wojciechowskit jelölte a mezőgazdasági biztosnak.

Morawiecki kiemelte: Lengyelország és Magyarország is olyan területeket irányíthat majd, amelyeket kezdettől fogva vállalni akartak. A lengyel kormányfő kiemelte továbbá: a V4 egy hangon beszél az új uniós költségvetési keretről, a strukturális alapokról és az uniós agrárpolitikáról. 

A Nyugat-Balkán biztonsága Európa biztonsága is  - hangsúlyozta Andrej Babis cseh miniszterelnök.

A cseh miniszterelnök a találkozón elfogadott közös nyilatkozatból idézve kiemelte: az Európai Unió a Nyugat-Balkán irányába történő bővítése a biztonság és a prosperitás legerősebb garanciája a régióban.

Hangsúlyozta: a Nyugat-Balkán biztonsága Európa számára is biztonságot jelent, mivel a Nyugat-Balkán országai kulcsfontosságú partnerek a migráció kezelésében is. 

Andrej Babis az unió bővítésének folyamatáról szólva leszögezte: meg kell tartani a reformok ütemét a Nyugat-Balkánon, és arról is beszélni kell, hogy miért tart ilyen sokáig mások mellett Bulgária és Románia a schengeni térséghez való csatlakozása.

A cseh miniszterelnök, a találkozó házigazdájaként elmondta: a tárgyalás első körében - még a nyugat-balkán vezetőivel való találkozó előtt - főként európai kérdések kerültek terítékre, köztük a migráció, a brexit, a klímaváltozás elleni uniós küzdelem, továbbá az Európai Bizottság új összetétele. 

Utóbbival kapcsolatban Babis azt mondta: megmutatta a V4-ek erejét és jó együttműködésüket, hogy két fontos európai bizottsági elnökhelyettesi posztot sikerült szerezniük.

Az EU bővítése a Nyugat-Balkán irányába biztonsági és gazdasági szempontból is stratégiai befektetés az uniónak - jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök.

A szlovák kormányfő elmondta: a V4-ek a prágai kibővített találkozóval most egyértelmű jelzést küldtek Európának arról, hogy az unió mihamarabbi bővítését támogatják. 

Meg kell győznünk a többi uniós tagállamot arról, hogy a bővítés nem problémákat hoz - mint ahogyan azt néhány régi tagország vezetői mondják. Éppen ellenkezőleg, az EU a Nyugat-Balkán irányába történő bővítése stratégiai befektetés az unió számára biztonsági és gazdasági szempontból is  - hangsúlyozta Peter Pellegrini.

A szlovák kormányfő leszögezte: a migráció kezelése nem lehet csak az EU ügye, arra az egész kontinensnek kell közös megoldást találnia.

Pellegrini az uniós bővítés jövőbeni folyamatával kapcsolatban kiemelte: örömmel és bizalommal tölti el, hogy az új uniós bővítési biztost Magyarország adja. 

Pellegrini az EU környezetvédelmi törekvéseiről szólva azt mondta: fontos, hogy az EU ebben a kérdésben vezető legyen, de motiválni kell az Európán kívüli országokat is, mert anélkül nem lesznek eredmények.

KAPCSOLÓDÓ CIKK