A V4 eltökélten támogatja a nyugat-balkáni országok európai integrációját

2019.09.12. 18:43

A V4 országcsoport tagjai eltökélten támogatják a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációját - hangsúlyozták a prágai csúcstalálkozójukról kiadott nyilatkozatukban a visegrádi országok miniszterelnökei.

A kormányfők szilárd meggyőződésüknek adtak hangot, hogy Európa újraegyesítése nem lehet teljes ezen országok nélkül. 

Hangsúlyozták, hogy az unió bővítési politikája felbecsülhetetlen értékű eszközként szolgál a Nyugat-Balkán biztonságának, stabilitásának megteremtéséhez.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a V4-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó résztvevői, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Prágában, 2019. szeptember 12-én. A kormányfő mellett az első sorban Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnök. A hátsó sorban Zoran Zaev, Észak-Macedónia miniszterelnöke (takarásban), Ana Brnabic szerb miniszterelnök (takarásban), Denis Zvizdic boszniai kormányfő, Edi Rama albán miniszterelnök, Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök és Arber Vllahiu, Koszovó csehországi nagyköveteForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A miniszterelnökök felszólították az EU összes döntéshozóját, hogy tartsák fenn és szilárdítsák meg annak a lényegi haladásnak a lendületét, amely a reformok végrehajtásából és a macedón-görög névvita megoldásából keletkezett, és nyissák meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával. Az aláírók várakozásuknak adtak hangot, hogy a Szerbiával és Montenegróval folyó csatlakozási tárgyalások fel fognak gyorsulni a következő Európai Bizottság megbízatása alatt. Egyben reményüket fejezték ki, hogy a bosznia-hercegovinai és koszovói reformfolyamat a következő időszakban erősíteni fogja az EU-tagság kilátásait a térségben.

A V4-csoport vezetői támogatásukról biztosították a nyugat-balkáni partnerek eltökéltségét arra, hogy fenntartsák a stabilitást a térségben, erősítsék a jogállamiságot, küzdjenek a szervezett bűnözés, illetve a korrupció ellen, és ellenőrzés alatt tartsák a migránsok mozgását. A miniszterelnökök kifejezték eltökéltségüket a nyugat-balkáni országokkal való határvédelmi együttműködés mellett.

A közös nyilatkozatban a kormányfők hangsúlyozták a nyugat-balkáni térség stratégiai szerepét az Európai Unió energiaellátásának diverzifikálásában is. 

A V4-csoport eltökélten támogatja a kiterjedt regionális együttműködést, a jószomszédi kapcsolatokat és a megbékélést a Nyugat-Balkánon, és ehhez a saját eszközeivel is hozzájárul  - mutatott rá a közös nyilatkozat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK