Kevésen múlt a tragédia: ejtőernyősök alatt húzott el két vadászgép

2019.09.12. 12:12

Kis híján letarolta az ejtőernyősöket a két F15-ös vadászgép, amikor a cambridgeshirei repülőtér felett váratlanul "találkoztak". A vadászgépek az ejtőernyősök alatt suhantak el, az esetet rögzítette egyikük sisakkamerája. Hogy ki hibázott, azt még vizsgálják - írja a BBC.

A baleset még április 17-én történt az angliai Cambridgeshire felett. A két ejtőernyős szabadesésben volt, amikor a két amerikai F15-ös vadászgép elhúzott alattuk, hogy milyen közel voltak, azt a vizsgálat jelenlegi állásánál nem közölték. 

A két gép egy suffolki amerikai légibázisról szállt fel, a vizsgálat szerint a pilótákat tájékoztatták - vagy legalábbis tudniuk kellett volna, - hogy Cambridgeshire felett milyen más légi aktivitás, ejtőernyős ugrás van folyamatban.

F15 Eagle - RAF LakenheathForrás: Wikipedia

 A jelentés ír arról is, hogy a pilótáknak nem volt idejük megadni a helyzetüket az irányítótoronynak, mert a rádiófrekvenciák túlterheltek voltak, és mire bejelentkeztek volna, már a reptér felett voltak. 

Nem voltak könnyű helyzetben az ejtőernyősök sem, a sebességüket és a helyzetüket nemigen tudták módosítani, az ernyő kinyitásával valamennyivel tudták volna csökkenteni a zuhanást, de így is kevésen múlt, hogy egyikük nem egy vadászgép tetején landolt - a sisakkamera felvételén tisztán kivehető volt az F15-ös vadászgép.