Tájfun pusztított Japánban, van, ahol négy napja nincs áram

2019.09.12. 10:53

Több százezer háztartás maradt továbbra is áram nélkül már negyedik napja csütörtökön Tokió közelében a Fakszaj tájfun pusztítása miatt.

Rengeteg ember van már negyedik napja Japánban áram nélkül, miután a Fakszaj hurrikán keresztülhaladt az országon.

Csiba prefektúrábanszerda este még 380 ezer, csütörtökön pedig nagyjából 330 ezer háztartásban nem volt áram a tokiói elektromos művek (Tepco) tájékoztatása szerint. A szolgáltató nagy erőkkel dolgozik az áramellátás helyreállításán, de egyes helyeken a vártnál sokkal súlyosabban rongálódtak meg a villanyoszlopok és a vezetékek, illetve a munkálatokat a viharban kidőlt fák is jelentősen megnehezítik.

Megrongálódott villanyoszlop a Fakszaj okozta pusztítást követőenForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Takehiko Kobayashi

Az érintett térségben kánikula tombol, több helyen a 30 Celsius-fokot is meghaladja a hőmérséklet.

Amellett, hogy az áramhiány miatt nem működnek a légkondicionáló berendezések, mintegy 20 ezer háztartásban a vízszolgáltatás is szünetel.A Fakszaj partot érésének napján, hétfőn csaknem egymillióan maradtak áram nélkül Tokió agglomerációjában. A legalább három ember életét követelő tájfunt óránkénti 200 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések kísérték. Az NHK japán állami tévécsatorna szerint évek óta a Fakszaj tájfun volt a legerősebb trópusi vihar Tokió környékén.