Elképesztő képsorok láttak szerdán napvilágot a román sajtóban. Helyszíni tudósítások szerint három kisiskolás vandál módon tört-zúzott a clejani általános iskolában. Olyannyira, hogy nem egész három óra alatt a bútorzat, a tantermek, a berendezések mintegy 90 százalékát tönkretették, azaz szó szerint összetörték. A 8-10 éves gyerekek állítólag egy elhallgatni nem akaró éneklő játék miatt "pöccentek be" - számolt be a példátlan esetről a Maszol.ro erdélyi hírportál.

A 8, 9 és 10 éves kisfiúk szó szerint szétverték a clejani általános iskolát. Szeptember 11-én koradélután mintegy három óra alatt 5 tantermet, a tanári szobát, a fürdőszobákat és az épület egyéni hőközpontját is tönkretették. Még zajlik a károk felmérése, de 

a település polgármestere szerint legalább 40 ezer lejes (3 millió forint)  kárról van szó. 

 A giurgiupesurse.ro helyi portál szerint az egyik gyermek azt nyilatkozta, hogy aznap tanítás után a társaival az egyik ablakon másztak be az épületbe, és egy éneklő játék idegesítette fel őket ennyire. Először elhajítottuk, de még mindig nem hallgatott el, majd egy bottal ráütöttünk, de a játék visszapattant, és egyikünket megütötte. Akkor mérgesek lettünk, és elkezdtünk mindent összetörni. Egy internetes játékban is láttunk ehhez hasonlót, jó móka volt, amíg el nem fáradtunk  – mondta az egyik gyerek a portálnak.

A helyszínen járt a Hotnews hírportál stábja is, és az alábbi megdöbbentő videót tették közzé:

Senkinek sem tűntek fel az őrjöngő gyerekek

Egyébként általában a clejani általános iskolában 8.30-tól 13.30-ig zajlik a tanítás, és a sajtóbeszámolók szerint ezután kulcsra zárják az épületet, portaszolgálat nincs az oktatási intézményben. A takarító személyzet mindig 17 óra körül érkezik. A gyerekek tehát koradélután juthattak be a tanintézménybe, majd a takarítónők egyike vette észre őket. 

Érkezésekor a gyerekek éppen zuhanyoztak, mert a nagy törés-zúzásban piszkosak lettek. 

Tájkép a csata után a romániai általános iskolábanForrás: Maszol.ro/facebook

Ketten egyébként az általános iskola tanulói, a harmadik srác az egyik szomszédos faluból származik. Egyikőjük viselkedészavarban szenved, és már korábban gyógyszeres kezelést írtak elő a számára. Mind a szülők, mind a település polgármestere ledöbbent a történteken, az előbbiek kénytelenek lesznek hozzájárulni a felújítási költségekhez. Az iskola az önkormányzat mellett található körülbelül 600 méterre, de furcsa módon az elöljáró szerint senki nem hallott semmit. Állítólag a frissen cserélt hangszigetelt, műanyag nyílászárók miatt. Az ügyben eljárást indított a román rendőrség, de az ügyet nagyban bonyolítja, hogy mindhárom elkövető kiskorú.