Támadások kereszttüzében találta magát Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök, miután az egyik biztosi portfóliónak az Európai életforma védelme nevet adta. A tárcát a görög Margarítisz Szkínász – egykori szóvivő – kapta meg az uniós testület leendő alelnökeként, és magában foglalja az EU-t egzisztenciális kihívás elé állító migráció kérdését. A bizottsági útmutató szerint az európai életforma védelme tehát többek között a migránsok és menedékkérők integrációjának sikerességéről, a sokszínűség és egyenlőség kérdéseiről, illetve az unió új menekültügyi csomagjának kidolgozásáról szólna, számolt be minderről a Magyar Nemzet.

Bár az Európai Bizottság elnöke nem részletezte, hogy pontosan mit is értene az "európai életformán", de a balliberális oldalon már az elnevezéstől is rosszul lettek.

Képünk illusztráció. Migránsok Görögországban.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexia Angelopoulou

A Zöldek egykori csúcsjelöltje Ska Keller a Twitteren máris rettegésének adott hangot: "reméli, hogy az elnök nem lát ellentmondást a „menekültek támogatása" és az európai értékek között.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is azonnal beleszállt a vitába: Évek óta hallgatom az érveket az „úgynevezett" magyar értékek védelméről. Feldühít, hogy most európai szinten is ezzel szembesülök"-ezt mondta a londoni Financial Timesnak Cseh, aki Orbán Viktor migrációellenes gondolatait látja az Európai életforma védelme név mögött megbújni.

Az eset kapcsán egy bizottsági szóvivő tegnap megerősítette, hogy Ursula von der Leyen elnök elgondolkozik majd az érveken, de bizonyosan nem fog gyors döntést hozni a potenciális névcseréről. Az elnökre mindenesetre helyez némi nyomást, hogy elődje, az európai életformát semmibe vevő Jean-Claude Juncker egy friss interjúban szintén a portfólió nevének cseréjét támogatta. Mint mondta, egyáltalán nem tetszik neki az elképzelés, hogy az európai életmód a migráció ellenzését jelentse. Az életformánkhoz tartozik, hogy befogadjuk a távolról érkezőket.

– mondta az Euronewsnak a politikus, aki szerint jóval precízebb módon kellett volna megalkotni a bizottsági tárcát.

Jean-Claude Juncker és Frans TimmermansForrás: EPA/Patrick Seeger

Juncker nem túl elegáns módon Von der Leyen megválasztásának körülményeit is bírálta, szerinte ugyanis az Európai Parlament nem kapta meg a neki járó szerepet a döntésben.