Újabb kilenc embert vettek őrizetbe az olasz hatóságok pénteken a tavaly augusztusban leomlott Morandi-híd katasztrófájával összefüggésben.

Az őrizetbe vettek között vannak a Morandi-hidat is működtető Autostrade par Italia (ASPI) magán autópálya-kezelő vállalat szakemberei.

Az olasz sajtó értesülései szerint a hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy meghamisították az általuk kezelt autópályahidak biztonsági ellenőrzésével kapcsolatos dokumentumokat a genovai baleset előtt és után is, hogy kedvezőbb színben tüntessék fel a hidak állapotát.

Az 1967-ben emelt híd keleti része 2018. augusztus 14-én napközben omlott le, a több mint egy kilométer hosszú hídból egy 200 méteres darab lezuhant. A hídomlásnak negyvenhárom halálos áldozata volt, több mint 600 család elveszítette otthonátForrás: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

A Morandi-híd váratlanul omlott össze egy forgalmas tavaly augusztusi délelőtt, 43 személy veszítette életét. Több mint nyolcvan személy ellen emeltek eddig vádat vagy indítottak vizsgálatot a katasztrófa miatt, köztük a hidat üzemeltető autósztráda-társaság menedzserei és mérnökei, valamint a római közlekedési minisztérium és az olasz közútkezelő (ANAS) több tisztségviselője ellen.

Az 1967-ben emelt híd az első feltételezések szerint a hiányos karbantartás miatt omlott össze.
Az új híd építését már megkezdték, és a tervek szerint jövő tavasszal adják át.

A 2018. augusztusában történt genovai hídomlásnak 43 áldozata voltForrás: AFP/Valery Hache