Mindenkit megmentett, majd meghalt a magyar pilóta

Németország, repülőgép, baleset
11 September 2019, Brandenburg, Zehdenick: The wreckage of a small airplane lies after a crash on a field between the district Badingen and Gransee behind a police barrier tape. Photo: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Szerdán egy Németországban élő, de magyar származású pilóta gépe meghibásodott. A férfinak sikerült megmentenie a gépen utazó ejtőernyősöket, és elkerülte azt, hogy a repülőgép lakott területen zuhanjon le, de ő maga nem élte túl a balesetet – írja a Bors.
Vágólapra másolva!

A család, a barátok és a repülőstársadalom is egy emberként gyászolja a szegedi származású F. Ottót.

A 31 éves repülővezető-oktató szerdán csapódott a földbe a gépével Németországban,

Berlintől mintegy 70 kilométerre. A férfi ejtőernyősöket szállított, amikor valamilyen műszaki hiba történhetett. Bár az ejtőernyősök épségben kijutottak a repülőből, Ottó már tehetetlenül zuhant vele az ugróbázis melletti mezőre.

Manőverének köszönhetően azonban tizennégy ember ma is élhet.

A helyi rendőrség gőzerővel nyomoz, hogy kiderüljön, pontosan miért kellett lezuhannia Ottó gépének.

Ottó aznap egy Cessna 208-as géppel szállt fel, az ejtőernyősöket egy közeli ugróbázisról vitte, ugyanis ejtőernyős-ugrató pilótaként is ténykedett.

– nyilatkozták a Borsnak Ottó kinti kollégái, akik tette miatt egyértelműen hősként tekintenek a férfira.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska

Bár az ernyősök életben maradtak, a német lap Abendblatt hiába kereste fel a bázisukat, nem akartak nyilatkozni a történtek részleteiről. A rendőrség biztosan kihallgatja az ernyősöket és a bázis üzemeltetőjét is a baleset miatt.

A szegedi férfi hosszú évek óta dolgozott profi repülőgép-vezetőként és oktatóként. Ejtőernyős-ugrató pilótaként is ténykedett, utolsó repülésekor is éppen ezt tette.

– Kiskora óta a vérében volt a repülés. Tíz éve vezetett gépeket, hat éve hivatásos pilóta volt. Már a Nyíregyházi Főiskolán is ilyen irányba tanult, azután is folyamatosan képezte magát – mesélte a Borsnak Ottó egyik barátja.

Ottó családja azóta is sokkos állapotban van, édesanyja és barátai azonnal Berlinbe utaztak.

Ottót nemhiába tartották rutinos, vészhelyzetben is hidegvérű pilótának.

Korábban egy komplett légikatasztrófát került el profizmusának köszönhetően.

2013-ban egy 13 éves kislány egy lézerrel játszadozva elvakított egy pilótát, aki csak rutinjának köszönhetően kerülte el a katasztrófát. A pilóta Ottó volt, akinek a vakító fény ellenére is sikerült lehozni a gépet, a terület feletti körözéssel kerülte ki a lézersugarakat.

– Sosem veszélyeztetett volna embereket, most, az utolsó perceiben sem tette – mondta erre a Borsnak egy barátja.