Letartóztatási parancsot adtak ki 223 katona ellen Törökországban

2019.09.14. 10:17

Letartóztatási parancsot adtak ki a török hatóságok újabb 223 aktív katona ellen országszerte és Észak-Cipruson annak gyanújával, hogy közük van egy olyan hálózathoz, amely Ankara vádja szerint megszervezte a 2016. július 15-i puccskísérletet - jelentette szombaton az állami média.

A TRT Haber tévé értesülése szerint a letartóztatandók közül százan a szárazföldi erőknél szolgálnak, 41-en a légierőnél, 32-en pedig a haditengerészetnél.Az akció az ország 81 tartományából 49-et érint, valamint az egyedül Ankara által elismert "Észak-ciprusi Török Köztársaságot". Törökország megszállva tartja Ciprus törökök lakta északi részét, és jelentős számú katonát állomásoztat ott.

Gülenizmus vádjával letartóztatott török katonák 2016. július 20-án.Forrás: AFP/Bulent Kilic

A hálózatot, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint, a hatóságok állítása szerint az Egyesült Államokban emigrációban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok vezeti. Gülen tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. A hivatalos álláspont szerint a nemzetközi hálózat tagjai az összeesküvést megelőzően hosszú évek alatt épültek be az állami szférába, így a közigazgatásba és a hadseregbe is.

A feltételezett gülenisták elleni kormányzati fellépés a 2013-as korrupciós botrányt követően kezdődött, majd a 2016-os hatalomátvételi kísérlet után hágott a tetőfokára, százezreket vettek őrizetbe, tízezreket zárattak börtönbe. A megtorlás még három év elteltével is szakadatlan. A tisztogatások nem csak közvetlenül a puccsistákat sújtják, hanem a mozgalom állítólagos tagjait és támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török vezetést.

Ankara hivatalosan is kérte Washingtontól Gülen kiadatását, de mindeddig nem történt előrelépés az ügyben.

A címlapi kép illusztráció.