Norbert Hofert választotta új elnökévé az Osztrák Szabadságpárt

2019.09.14. 15:39

Norbert Hofert választotta új elnökévé szombaton az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) két héttel a szeptember 29-én tartandó, előrehozott parlamenti választások előtt.

Az FPÖ grazi kongresszusán a delegáltak több mint 98 százaléka támogatta az eddigi ideiglenes vezető hivatalos elnökké választását.

A kongresszuson elmondott beszédében Hofer, aki korábban közlekedési miniszter volt, kijelentette: arra készül, hogy Ausztria legerősebb pártjává tegye az Osztrák Szabadságpártot. Nem olyan párt elnöki székét foglalom el, amelyet hosszú távon a második vagy a harmadik hely is kielégít - fogalmazott. 

Norbert HoferForrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Orbán Viktor: Remélem, a politikai iszlámra nemet mondó kormánya lesz Ausztriának

A magyar kormányfő szeptember 10-én, kedden fogadta hivatalában Norbert Hofert, a megbeszélés után pedig kijelentette: Magyarország érdekelt abban, hogy Ausztria ezután is határozottan utasítsa el a terrorizmus minden formáját, továbbra is mondjon nemet a politikai iszlámra, és segítsen megvédeni Európát a migránsoktól.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Ausztriának stabil és erős kormánya lesz a szeptember végi előrehozott parlamenti választás után. Ausztriát stratégiai, történelmi partnernek nevezte, hangsúlyozva ezért, hogy Magyarország érdekelt Ausztria sikerében.