Leváltották az úzvölgyi román temetőgyalázást legitimáló prefektust

Vágólapra másolva!
Leváltották Maricica-Luminiţa Coşa-t, a romániai Bákó megye prefektusát, írja a Transindex. A prefektus asszony azzal váltotta ki a magyar közvélemény haragját, hogy előbb törvénytelennek ítélte meg a dormánfalvi polgármesternek az úzvölgyi temetőben végrehajtott építkezéseit, majd június 6-án mégis arra utasította a csendőrséget, hogy biztosítsák a román nacionalisták zavartalan temetőgyalázását.
Vágólapra másolva!

Maricica-Luminiţa Coşa először még törvénytelennek minősítette a dormánfalvi polgármester építkezését, június 6-án mégis legitimálta a román ultrák gyalázatos viselkedését azáltal, hogy utasította a csendőrséget, hogy biztosítsa a helyszínt a huligánoknak a temetőbe történő bevonulásra.

Utódja Valentin Ivancea, aki eddig alprefektusi tisztséget töltötte be.

Maricica-Luminiţa Coşa, leváltott Bákó megyei prefektus Forrás: Origo

Az esetről Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy

Borboly bejegyzésében beszámolt arról is, hogy "A héten iktatjuk az előzetes perbe hívást a Bákó megyei prefektúra ellen a temető dormánfalvi leltárba vételéről szóló és kötelezően „náluk létező" másolat kiadásának megtagadása miatt. A 6 hónap is a napokban jár le, erre is figyelmeztetjük holnap a prefektust: meg kell támadnia a sok törvénytelen dormánfalvi tanácshatározatot, ez kötelessége."

Íme a teljes bejegyzés:

Törvénytelen, minden tudományos alapot nélkülöző és kegyeletsértő temetőgyalázást hajtottak végre a románok

Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, a románok ortodox szertartás közepette avattak fel június 6-án egy engedély nélkül kialakított parcellát az úzvölgyi temetőben,

annak ellenére, hogy semmilyen hiteles bizonyíték nincsen arra, hogy oda valaha is román katonákat temettek volna. Ott kizárólag az első és második világháborúban elesett magyarok, osztrákok és németek fekszenek végső nyughelyükön, amit a közeli, székelyek lakta Csíkszentmárton tart fenn.

Az emlékhelyet az első világháború után létesítették az Úz folyó völgyében az 1916-ban meghalt honvédoknak.

Úzvölgye, 2019. június 6. Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetőben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

Az egész magyarellenes provokáció a szintén közeli, de román többségű, és a mintegy 20 kilométerre fekvő, Bákó megyei Dormánfalva román polgármesterének kezdeményezése volt.

Ő döntött úgy, hogy kőkereszteket állít az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére, pedig még az illetékes hatóságok is elismerték, hogy erre nincsen jogalapjuk, és a döntés nemzetközi jogot is sért.

A románok tehát a tudományos tényeknek, saját hatóságaik tiltásának és a törvényeknek ellentmondva mégis ezrével gyülekeztek csütörtökön az úzvölgyi temetőnél.

A románok az élőláncot alkotó székelyföldiekkel szemben próbáltak meg bejutni a temetőbe, a helyi csendőrség pedig látványosan nem tett meg mindent a rend és törvényeik betartása érdekében - sőt, most már alapos a gyanú, hogy szervezte azt. Jean-Adrian Andrei, a magyar többségű Hargita megye román prefektusa korábban fel is szólította Csíkszentmárton polgármesterét, hogy nyissa ki a temetőt.

Úzvölgye, 2019. június 6. Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

A beszámolók szerint részeg, jórészt fociultrákból álló tömeg a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, miközben az élőláncban álló székelyek békésen imádkoztak.


Románok egy csoportjának végül a temető hátsó részén sikerült bejutnia a területre, zászlórudakkal kezdték el ütni a békés magyarokat, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott a temetőbe.

A magyaroknak végül testi épségük védelmében el kellett onnan távolodniuk. Egy román férfi még fel is mászott a beton emlékműre, és onnan lengette a nemzeti zászlójukat, közben egy hangszóróból a román himnusz szólt.

Úzvölgye, 2019. június 6. Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. MTI/Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor

Az agresszív tömeg, miután elfoglalta a temetőt, kitépte az elesett magyar katonák betonkeresztjei mellé állított mogyorófa kereszteket, és azt üvöltözték, hogy

"ki a magyarokkal az országból".

Ezután sor került az ortodox szertartásra, amelynek keretében felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet. A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről, az ortodox szertartást pedig koszorúzási ünnepség, majd a szervező civil szervezetek vezetőinek szónoklatai követték.