Uniós segítséget kérne Valencia a spanyolországi áradások miatt

spanyolország, áradás
A Spanish soldier walks on a flooded street on September 14, 2019 in Dolores, as torrential rains hit southeastern Spain sparking major flooding in the Valencia region. - Spanish Prime Minister visited the country's flood-stricken southeastern regions, where five people have died and 3,500 forced to flee their homes, as train and air services were disrupted for yet another day. (Photo by Ramón / AFP)
Vágólapra másolva!
A délkelet-spanyolországi árvízkárok enyhítésére uniós segítséget szeretne kérni a valenciai regionális kormány – erről Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke beszélt újságíróknak vasárnap Orihuelában, ahol komoly pusztítást okoztak az elmúlt napokban a heves esőzések miatti áradások.
Vágólapra másolva!

Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke úgy fogalmazott: "egyfajta Marshall-tervet", nemzetközi együttműködést tartana szükségesnek, amelyben a helyi kormány, a spanyol kormány és az Európai Unió is közreműködik.

Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök szombaton járt a térségben, és azt ígérte, hogy "nem fukarkodnak" majd a kárenyhítésre szánt anyagi támogatással.

Lehetséges, hogy katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítják a térséget,

ahogy azt már hivatalosan kezdeményezte a murciai regionális kormány, de erre majd a kárfelmérést követően kerülhet sor.

Dolores, Valencia Forrás: AFP/Ramon

Délkelet-Spanyolországban az elmúlt napokhoz képest sokat javult az időjárási helyzet, nincs már érvényben vészhelyzet miatti riasztás, és csak helyenként esik az eső, de nem olyan intenzitással, mint korábban.

A hirtelen megáradt folyók viszont továbbra is veszélyt jelentenek.

Vasárnap hajnalban és a nap folyamán összesen 1500 embert kellett kitelepíteni két kempingből Alicante környékén, és további kétszáz embert evakuáltak ugyanebben a térségben Heredades településről az áradások miatt. Velük együtt összesen több mint ötezer embernek kellett elhagynia az otthonát vagy szálláshelyét csütörtök óta.

A kitelepítésben közreműködik a hadsereg különleges egysége, összesen 1400 katonát vezényeltek a helyszínre, akik helikopterrel, illetve speciális katonai járművekkel jutottak el a mások számára megközelíthetetlen területekre is. Ha menteni már nem kell, akkor a pusztítás nyomainak felszámolásában fognak segédkezni.

Az elmúlt napok áradásai miatt eddig hatan haltak meg,

a legutóbbi áldozat egy középkorú férfi, akit korábban eltűntként tartottak nyilván. A hatóságok jelenleg nem tudnak más eltűnt személyről.

A spanyol közszolgálati televízió (RTVE) beszámolója szerint Alicante és Murcia városa között körülbelül 50 autóúton nem lehet közlekedni, mert egyes szakaszaik víz alatt vannak.