Heves esőzésekkel és erős széllökésekkel kísért, Humberto névre keresztelt trópusi vihar csapott le helyi idő szerint szombaton a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra.

A vihar óránkénti 85 kilométeres széllökésekkel érkezett a szigetekre, és arra lehet számítani, hogy hétfőig 15 centimétert meghaladó esőt zúdít a térségre.

Hurrikánná erősödhet

A vihar közepe helyi idő szerint szombat délután öt órakor mintegy 110 kilométerre volt Abaco szigetétől, és óránkénti 11 kilométeres sebességgel haladt észak-északnyugati irányba. A miami hurrikán-előrejelző központ még csütörtökön Abaco, Bimini, Eleuthera, Nagy-Bahama és New Providence-szigetre, illetve a Berry-szigetekre adott ki figyelmeztetést.

Meteorológusok szerint a Bahamák térségét elhagyva, helyi idő szerint vasárnap este vagy hétfő reggel a Humberto hurikánná erősödhet, és jóllehet nem fog áthaladni szárazföldi területeken, nagy hullámokat korbácsolhat a Bahamák északnyugati szigeteinél, illetve Florida, Georgia és Dél-Karolina partjainál.

Abacón szinte egy ház sem maradt éppen a Dorian után

A Bahamákon szeptember elején söpört végig a legerősebb, 5-ös kategóriába sorolt Dorian hurrikán, rettenetes pusztítást okozva.

A hatóságok ötvenre teszik a halálos áldozatok számát, és több száz embert eltűntként tartanak nyilván.

A legtragikusabb helyzet a Bahamák északi szigetén, Abacón van, amelyet teljesen letarolt a csaknem 300 kilométeres óránkénti sebességgel süvítő hurrikán, jóformán egy ház sem maradt épen.

A szigeteken javában tart az eltűntek felkutatása és a károk felszámolása. A mostani trópusi vihar nyilvánvalóan nehezíteni fogja a kárfelszámolók és a segélymunkások dolgát, de erejében messze elmarad majd Doriantól, amely több ezer épületet tartolt le, 70 ezer embert hagyott hajlék, élelmiszer-, víz- és orvosi ellátás nélkül.

Guteres még soha nem látott ilyen pusztítást

A Bahamákon tartózkodik jelenleg Antonió Guterres ENSZ-főtitkár. Miután levegőből megtekintette az abacói károkat, azt mondta, hogy elborzadt, és

még sosem látott ehhez hasonló pusztítást. A főtitkár szerint a Doriannak rá kell ébresztenie a világot arra, hogy micsoda veszélyekkel járhat az éghajlatváltozás.

A Dorian hurrikán pusztításának nyomai a Bahama-szigetekhez tartozó AbacónForrás: MTI/AP/Gonzalo Gaudenzi

A nemzetközi közösségnek segítséget kell nyújtania az olyan országoknak, mint a Bahamák, amelyek nem tehetnek a klímaváltozásról, ugyanakkor a legjobban kitettek pusztító következményeinek - mondta Guterres.