Matteo Salvini: A Conte-kormány elárulta Olaszországot

SALVINI, Matteo Pontida, 2019. szeptember 15.
Matteo Salvini, az ellenzéki Liga elnöke pártja évenkénti nagygyűlésén az észak-olaszországi Pontidában 2019. szeptember 15-én.
MTI/AP/Luca Bruno
Pontida, 2019. szeptember 15. Matteo Salvini, az ellenzéki Liga elnöke pártja évenkénti nagygyűlésén az észak-olaszországi Pontidában 2019. szeptember 15-én. MTI/AP/Luca Bruno
Vágólapra másolva!
Békés, demokratikus és forradalmi ellenállásra szólította fel az olaszokat az "Olaszországot eláruló és rabszolgává tevő" új római kormánnyal szemben Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője a párt éves nagygyűlésén, a lombardiai Pontidában vasárnap.
Vágólapra másolva!
Matteo Salvinit, az ellenzéki Liga elnökét köszöntik támogatói, miközben pártja évenkénti nagygyűlésére érkezik az észak-olaszországi Pontidában 2019. szeptember 15-én. Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

Matteo Salvini beszéde elején olaszul, franciául, németül és angolul is megismételte, hogy "az olasz nép senkinek sem a rabszolgája".

A Liga vezetője kijelentette, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit,

és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mivel "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" – hangoztatta Matteo Salvini.

Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik. "Olaszország nem alamizsnát kér, hanem jövőt akar adni fiataljainak!" – hangoztatta.

Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya "az olasz nép árulója". Hangoztatta, hogy miközben a "senki által meg nem választott" Conte-kormány a hatalmat és a bársonyszékeket választotta, a Liga a hamarosan ismét "győztes és igazi Olaszországot" képviseli. Kifejtette, hogy a baloldal migrációs politikája "rabszolgatartó, rasszista, gyarmatosító", mivel szerinte emberek százezreit kényszeríti Afrikából Európába, hogy kizsákmányolja őket, ezzel egy időben "feláldozza" az európai népek nemzeti identitását, kultúráját, történelmét.

"A nem keresztény Európa nem Európa" – mondta Matteo Salvini. "Ha a feleségedet és lányodat burkával akarod lefedni, menj vissza hazádba!" – üzente a migránsoknak Salvini. Bejelentette, hogy

ha a jelenlegi olasz kormány eltörli az utóbbi egy évben bevezetett migrációs szigorítást, a Liga népszavazást kezdeményez ennek fenntartására.

Matteo Salvini, az ellenzéki Liga elnöke pártja évenkénti nagygyűlésén az észak-olaszországi Pontidában 2019. szeptember 15-én. Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A Liga vezetője emlékeztetett, hogy az Európai Unió a népek közösségeként alakult meg, nem pedig a "bankok és pénzügyi hatalmak" Európájaként. Úgy vélte, Enrico Berlinguer, a volt Olasz Kommunista Párt (PCI) egykori főtitkára "forog a sírjában", amikor látja, hogy a mai kommunisták a bankokkal és nem a munkásokkal vannak jóban.

Matteo Salvini beszéde végén arra kérte a nagygyűlés résztvevőit, fogják meg egymás kezét, és emeljék magasba. Majd bejelentette, hogy

a Liga Olaszország békés, demokratikus, büszke és forradalmi "felszabadítására" készül a munkát és a biztonságot helyezve a középpontba.

Hozzátette, hogy a "Liga megnyitja kapuit" minden olasz előtt, aki csalódott a mostani kormányban vagy a többi pártban. "A hatalom kormánya helyett a nép kormányát" szorgalmazta.

A Liga vezérének szavait több tízezren hallgatták Pontida mezején, az egykori Északi Liga megalakulásának jelképes helyszínén, ahol a párt 1990-től minden évben nagygyűlését tartja. Pontidában alakult meg a 12. században az úgynevezett Lombard Liga I. Frigyes Barbarossa (Rőtszakállú) német-római császárral szemben.

Matteo Salvini, az ellenzéki Liga elnöke pártja évenkénti nagygyűlésén az észak-olaszországi Pontidában 2019. szeptember 15-én. Forrás: MTI/AP/Luca Bruno