A heves esőzések óriási áradásokat okoztak múlt pénteken Spanyolország délkeleti részén. Az ítéletidőben több ezer embert evakuáltak, és eddig hat halálos áldozatról tudnak. Egy középkorú férfi akkor halt meg az andalúziai Almeríában, amikor belehajtott egy vízzel teli alagútba. Spanyolországban ez volt az első eset, hogy vörös, vagyis a legmagasabb riasztást adtak ki tomboló viharok miatt.

Több mint 1100 katonát rendeltek a vihar és az áradások okozta károk felszámolására, valamint a lakosság kimenekítésére Spanyolország délkeleti részére. A térséget múlt hét pénteken érte el egy óriási vihar: volt olyan település, ahol hat óra alatt négyzetméterenként több mint 300 liter csapadék esett, ami nagyjából a féléves csapadékmennyiségnek felel meg. A folyók megduzzadtak és kiöntöttek, a levonult ár sarat, törmeléket, szemetet, felborított járműveket hagyott maga után. A helyiek nem emlékeznek rá, hogy valaha ilyen pusztító áradás sújtotta volna a környéket.

A sáros vizet vezetik el helybeliek az árvíz sújtotta Alicante tartománybeli OrihuelábanForrás: MTI/EPA/EFE/Morell

Ez így igaz. Fernando López Miras murciai elnök korábban elmondta, a legmagasabb, vörös színű riasztást adták ki az időjárási vészhelyzet miatt, amelyre még sosem volt példa. 

A The Guardian szerint már hat halálos áldozata van az ítéletidőnek. Legtöbben menekülés közben, az autójukban fulladtak meg. Pénteken hárman haltak meg egy elárasztott alagútban, amikor át akartak hajtani. Két testvér és egy középkorú férfi is a saját autójában fulladt meg, amikor az alagútban víz alá kerültek. Egy másik, idősebb férfi holttestét az után találták meg, hogy pénteken gyalog elindult otthonról. Valószínűleg ő is megfulladt. Szintén az autójában találták meg egy 51 éves nő és testvére holttestét, akiket az árvíz sodorhatott el. 

Összetorlódott autók egy járműtelepen, az árvíz sújtotta Alicante tartománybeli OrihuelábanForrás: MTI/EPA/EFE/Morell

Spanyolországban mostanra több mint ötezer embert telepítettek ki az áradások miatt. A városokban jelenleg is zajlik a viharkárok felszámolása. A meteorológiai előrejelzések szerint viszont nem kell újabb esőzésektől tartani.